Merelbeke en Oosterzele gaan samen tunnels bouwen voor amfibieën: "Dan kunnen diertjes zelf hun weg vinden"

Merelbeke en Oosterzele gaan samen vijf amfibietunnels aanleggen. Die tunnels komen er tussen het Aelmoeseneiebos in Oosterzele en de Makegemse Bossen in Merelbeke. “Met de aanleg van de tunnels is de toekomst van de amfibieën in de regio verzekerd”, zegt Dominique Verbeelen van Natuurpunt. 

Eind dit jaar starten in Oosterzele grootschalige rioleringswerken. Die werken zullen uitgevoerd worden door waterzuiveringsmaatschappij Aquafin. Het wegdek van de Lembergestraat en de Landkoutersesteenweg zullen voor de werken volledig worden heraangelegd. De gemeentebesturen van zowel Oosterzele als Merelbeke zien de werken als een mooie kans om ook amfibietunnels aan te leggen tussen het Aelmoeseneiebos in Oosterzele en de Makegemse Bossen in Merelbeke. 

Die bossen worden gescheiden door de wegen die worden aangepakt, en daardoor geraken de amfibieën niet veilig tot in het andere bos. De laatste jaren worden amfibieën vooral geholpen door vrijwilligers die hun veilige overzet garanderen. “Door de aanleg van tunnels zullen de amfibieën nu zelf hun weg kunnen vinden, zonder dat we steeds moeten rekenen op vrijwilligers”, zegt Dominique Verbeelen van Natuurpunt. Het gaat voornamelijk over de gewone pad, de bruine kikker en de watersalamander.

Vinden hun weg naar de tunnel op intuïtie

De woordvoerder van Natuurpunt maakt zich geen zorgen of de dieren hun weg zullen vinden naar de tunnels: “De amfibieën kunnen puur op instinct hun weg vinden naar die tunnel. Het is nu ook wel zo dat ze daar soms bij geholpen worden door geluiden, wanneer bijvoorbeeld de gewone pad hoort dat er aan de overkant van de weg bruine kikkers roepen. Dan associeert die gewone pad het geluid van de bruine kikker met de aanwezigheid van water, en stimuleert dat de gewone pad om die richting op te trekken.”

De aanleg van de verschillende amfibietunnels is onderdeel van Project Rodeland. Dat is een project waarbij de provincie Oost-Vlaanderen de landschappen rondom de gemeenten Gavere, Melle, Merelbeke en Oosterzele wil opwaarderen.

De aanleg van de tunnels wordt voor 80% gefinancierd door de Vlaamse Overheid, maar Natuurpunt ziet het vooral als een startpunt: “In de toekomst willen we dat er in beide bossen een poel kan komen voor amfibieën, zodat ze eigenlijk geen tunnel meer zullen nodig hebben om een plek te zoeken om te gaan broeden.”

Meest gelezen