Videospeler inladen...

Minister van landbouw Crevits zoekt 1.000 tuinen om soja op duurzame manier te telen: "Iedereen kan zich inschrijven"

In Torhout heeft Vlaams minister van Innovatie en Landbouw Hilde Crevits (CD&V) vandaag een opmerkelijke oproep gedaan. Een groep van onderzoekers en de Vlaamse overheid zoeken 1.000 mensen die een stukje van hun tuin ter beschikking willen stellen om er soja te telen. Het gaat om een onderzoek om te zien in welke omstandigheden die soja het best groeit.

Steeds meer Vlamingen gebruiken plantaardige eiwitten, zoals soja en quinoa, in hun voeding. Ook voor dierenvoeding heeft de teelt potentieel. Minister van Innovatie en Landbouw Hilde Crevits (CD&V) wil landbouwers ondersteunen die dat soort plantaardige eiwitten willen kweken. Ze lanceerde daarom vorige week al een plan: "De Vlaamse Eiwitstrategie 2030."

Soja in 1.000 tuinen

Maar om de teelt van soja bij ons zo winstgevend en milieuvriendelijk mogelijk te maken, is er nog onderzoek nodig, onder meer naar het soort bodem die het best voor soja geschikt is. De universiteiten van Gent en Leuven en enkele Vlaamse onderzoekscentra zijn volop bezig met dat onderzoek, maar ze zoeken dus nog hulp van een duizendtal Vlamingen. "We zijn inderdaad op zoek naar 1.000 mensen die bereid zijn een vierkante meter van hun tuin af te staan om er soja te kweken", zegt minister Crevits. "Het soort bacteriën in de grond speelt daar blijkbaar een belangrijke rol in. De bedoeling is om die natuurlijke bodembacteriën in kaart te brengen en te zien wat er het beste werkt."

"In één gram aarde kan je ongeveer een miljoen bacteriën terugvinden", zegt professor Sofie Goormachtig van de UGent. "Vooral Rhizobium-bacteriën kunnen nauw met soja leven."

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Meedoen?

De eerste soja werd vandaag meteen al geplant in een volkstuin in Torhout. Maar iedereen met een moestuin, siertuin, daktuin en zelfs landbouwers, kunnen meewerken aan "Soja in 1.000 tuinen". Registreren kan tot 8 maart 2021.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen