Videospeler inladen...

Minister Vandenbroucke wil geen verplicht coronavaccin voor zorgverleners: "Lost het probleem niet op"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) is geen voorstander van verplichte vaccinatie, ook niet voor zorgverleners. Dat heeft hij gezegd in de commissie Gezondheid en Gelijke Kansen vanmiddag. Gisteren pleitte topvrouw van Zorgnet-Icuro Margot Cloet en ziekenhuisdirecteur Marc Noppen voor een verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel. Vandenbroucke citeerde in zijn antwoord uit een bevraging waaruit blijkt dat tot een derde van het zorgpersoneel geen vaccin wil.

Moet vaccinatie bij het zorgpersoneel verplicht worden? Een uitbraak van het coronavirus in een woonzorgcentrum waar enkele besmette zorgverleners niet bleken gevaccineerd, zette de vraag weer op de agenda. Margot Cloet van Zorgnet-Icuro is alvast voor. En ook Marc Noppen, directeur van het UZ Brussel, is voorstander. Al gaf hij gisteren in "De afspraak" aan dat wettelijk verplichten nu nog niet kan. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke is geen fan van een verplichte prik.

Verplichte vaccinatie lost het probleem niet op

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A)

"We stellen vast dat mensen die uitnodigingen krijgen soms niet komen, ook zorgverleners", antwoordde Vandenbroucke vanmiddag op enkele vragen in de commissie Gezondheid en Gelijke kansen. "Maar ik ben geen voorstander van een verplichte vaccinatie. Ik denk niet dat dat ons probeem oplost. Ik denk dat dat zeer moeilijk is."

Vaccinweigeraars

Vandenbroucke verwees in zijn antwoord naar een bevraging van Sciensano van december bij zo'n 25.000 mensen, waaronder 3000 zorgverleners. "Wil u gevaccineerd worden?", luidde de vraag. Uit de antwoorden bleek dat in Brussel en Wallonië het meeste vaccinweigeraars en -twijfelaars zijn. Volgens Vandenbroucke gaf in Vlaanderen 10,8 procent van de respondenten aan geen vaccin te willen, 22,5 procent twijfelde nog. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was dat 16,1 en 29 procent. In Wallonië gaf 21,8 procent aan geen vaccin te willen, 31,1 procent was nog niet zeker. 

Uit alle feiten blijkt dat vaccins goed werken, we moeten blijven overtuigen op die basis

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A)

Bij de zorgverstrekkers specifiek gaf in Vlaanderen 13 procent aan geen vaccin te willen, 25,8 procent twijfelde nog. In Brussel gaf 30,1 procent van de zorgverleners aan een spuit te weigeren, 31,3 procent zei "misschien". In Wallonie lagen die cijfers op respectievelijk 24,6 procent en 38,2 procent. Dat wil zeggen dat in Vlaanderen twee derde van de zorgverleners overtuigd "ja" antwoordde op de vraag of hij/zij een vaccin wil. In Brussel en Wallonië is dat ongeveer een derde.

Oplossing?

Vandenbroucke wil dus geen verplichting, maar wat wil hij dan wel doen? "Ik denk dat we mensen moeten blijven overtuigen. (...) Er zijn soms irrationele argumenten, maar we moeten begrijpen dat mensen soms twijfelen", aldus de minister.

"Uit alle feiten blijkt dat de vaccins goed werken. In de woonzorgcentra is het overduidelijk dat mensen worden beschermd tegen hospitalisatie", gaat hij verder. "Ook uit het buitenland blijkt dat de vaccinatie werkt. We moeten blijven overtuigen op die basis."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen