Radio 2

Mooimaker Jan uit Pelt ruimt al jaren eigen buurt op: "Ieder jaar tot 500 vuilniszakken vol "

Jan Claes uit Pelt is een van de 106 geregistreerde Mooimakers in zijn gemeente. Hij ruimt nu al 8 jaar zijn eigen buurt op, en roept iedereen op om te stoppen met afval achter te laten op straat. "Ik vind soms volledige slaapkamers tussen de struiken", vertelt hij bij Radio 2 Limburg. 

Een oplettende voorbijganger uit Hamont-Achel ziet op zijn vaste fietsroute al een tijdje regelmatig een onbekende man die het zwerfvuil staat op te ruimen. De man uit Achel wou de deze man heel graag persoonlijk bedanken en klopte aan bij "Start Je Dag". Met de hulp van onze redactie kon de vrijwilliger uit zijn anonimiteit verheven worden: het gaat om Jan Claes, een gepensioneerde man uit de deelgemeente van Pelt Sint-Huibrechts-Lille. "Ik trek er nu inderdaad al acht jaar lang meerdere keren per week op uit om verschillende wandelroutes op te ruimen", bevestigt Jan. "Meestal maak ik eerst een wandeling met mijn honden en doe ik een kleine prospectie. Iets later kom ik met de grijper en vuilniszakken terug naar de plekken waar veel zwerfvuil ligt."

Jan haalt veel voldoening uit zijn vrijwilligerswerk. "Er zijn veel mensen die me bedanken wanneer ze langskomen, hun duim opsteken of even toeteren bij het voorbijrijden. Dat is heel fijn, maar er zijn ook nog steeds mensen die denken dat afval op straat achterlaten zomaar kan. Volle blikjes frisdrank nemen ze mee naar huis, maar ze laten lege blikjes achter. Dat is triestig." Nochtans hebben 105 andere buurtbewoners zich bij de gemeente al ingeschreven als Mooimaker. Dat raadt de Peltenaar elke gelijkgestemde ook aan. "Ik heb zelf een aantal jaren geleden pas ontdekt dat dat kon. Zo ben je verzekerd tijdens het zwerfvuilrapen."

90 procent van al het zwerfvuil dat ik vind, kan je gewoon gratis naar het containerpark brengen

De Peltenaar komt zo ook van alles tegen, niet enkel lege blikjes en verpakkingen. "Ik ben al eens de volledige inhoud van een slaapkamer tegengekomen. Je kan bijna niet geloven wat mensen allemaal achterlaten op straat. Sinds een aantal jaren hou ik nauwgezet bij hoeveel vuilniszakken ik elke dag vul, en elk jaar zit ik toch aan zo'n 400 tot 500 volle zakken. En het meest opvallende is dat zo ongeveer 90 procent van al het zwerfvuil dat ik vind, gewoon gratis naar het containerpark gebracht kan worden."

De oproep van de Peltse Mooimaker is dus duidelijk: "Neem alstublieft je afval mee naar huis en steek het in de juiste vuilniszak. De natuur zou er dan veel beter uitzien!"

Radio 2

Meest gelezen