"Paarden gaan meteen in quarantaine", zegt ruiter Ludo Philippaerts over dodelijk virus bij paarden

Er is een dodelijk virus uitgebroken onder paarden bij een internationale paardenwedstrijd in het Spaanse Valencia. De internationale paardensportfederatie heeft daarom alle geplande wedstrijden in tien landen geschrapt. En ook in Limburg heeft het gevolgen.

Paarden die het rhinopneumonie-virus oplopen kunnen erg ziek worden, zegt Tom Mariën van paardenkliniek Equitom in Lummen: "Het is een zeer gevaarlijk virus. Het begint vaak met lichte ademhalingsproblemen, een loopneus en hoge koorts. Maar bij sommige paarden krijg je ook verlammingsverschijnselen. Veel van hen herstellen daar niet van en sterven dan. Het is dus bang afwachten wat er de komende dagen gaat gebeuren."

Paarden zijn getest, maar zijn niet besmet
Ruiter Ludo Philippaerts

Bij Sentower Park in Opglabbeek zijn meteen veiligheidsmaatregelen getroffen. Het paardencentrum schrapt de komende twee weken alle geplande activiteiten op het terrein. Ludo Philippaerts nam niet ver van Valencia deel aan een wedstrijd, maar zijn paarden zijn intussen getest en zijn niet besmet. "De paarden zijn getest, maar ze hadden geen koorts en zijn nu onderweg naar huis", zegt Ludo Philippaerts. "Ze gaan dan dadelijk 3 weken in quarantaine. We doen dan alles toe, niemand komt hier dan nog binnen of buiten. We gaan serieuze maatregelen treffen."

Meest gelezen