Restauratie van kasteel van Poeke in Aalter start nog dit jaar

Vlaanderen zal nog dit jaar beginnen aan de restauratie van het kasteel van Poeke bij Aalter. Vorig jaar kocht de overheid het kasteel voor 1 symbolische euro van de gemeente Aalter. De overheid zal het kasteel, dat teruggaat tot de 12e eeuw maar zijn huidige vorm kreeg in de 18e eeuw, restaureren. 

De Vlaamse overheid kocht het kasteeldomein van Poeke in juli 2020 voor de symbolische som van 1 euro. Dit voorjaar wordt de verkoop officieel afgerond en wordt het agentschap Toerisme Vlaanderen officieel eigenaar. Het agentschap zal bekijken welke restauratiewerken nodig zijn op korte en lange termijn. 

Maar Vlaams minister van toerisme Zuhal Demir (N-VA) wil vaart zetten achter de plannen en dit jaar nog de eerste werkzaamheden starten.  Er zijn dringende herstellingen nodig aan het dak van het koetshuis, de beide bruggen en het hekwerk vooraan. 

Voor de bestemming van het kasteel zal Toerisme Vlaanderen rekening houden met meer dan het commerciële aspect van toerisme. Ook naar economie, ecologie en sociale factoren wordt gekeken. De buurt zou bijvoorbeeld inspraak krijgen. 

Meest gelezen