2020 Getty Images

Ruitenwasser poetst binnenzijde van ramen aan woonzorgcentra nog niet: "Afgelopen jaar was niet gemakkelijk, alles is anders"

Ongeveer een jaar na het uitbreken van corona zijn bijna alle ruitenwassers weer aan het werk. Alleen de ramen van woonzorgcentra worden nog niet overal langs binnen gepoetst. "Op de kamers van de bewoners komen we nog niet binnen", zegt de Antwerpse ruitenwasser Stefan Van Puymbroeck in Start Je Dag op Radio 2 Antwerpen. 

Een jaar nadat de coronacrisis uitbrak in ons land, gaan ruitenwassers weer langs bij klanten thuis. Antwerpse ruitenwasser Stefan Van Puymbroeck is nooit echt werkloos geweest, maar moest zich wel aanpassen aan de nodige maatregelen. "Normaal gezien bieden de mensen je een tas koffie aan of slaan ze wel eens een babbeltje. Nu gebeurt alles op afstand en is alles anders, dat is niet zo gemakkelijk", vertelt hij op Radio 2 Antwerpen. 

Normaal gezien bieden mensen een tas koffie aan of kan je een babbeltje slaan, nu is alles anders

Stefan Van Puymbroeck, ruitenwasser

Alleen de ramen van de woonzorgcentra worden nog steeds niet langs binnen gepoetst. "Het gebeurt wel dat we de gemeenschappelijke ramen van de gebouwen poetsen, maar op de kamers van de bewoners komen we nog niet binnen." Van Puymbroeck vindt het nog niet veilig genoeg om op die manier bij verschillende bewoners langs te gaan. 

Geen risico's

Zo oordeelde de ruitenwasser ook in het begin van de coronacrisis. Een jaar geleden was hij één van de eersten die besliste om de binnenzijde van ramen niet meer te poetsen bij mensen thuis. Niet iedereen kon zijn beslissing toen begrijpen. "Ik heb naar mijn klanten gemaild dat ik hun ramen liever niet zou poetsen als ze in risicogebieden op vakantie waren geweest. Dat stond toen in de krant en ik kreeg allerlei reacties van andere ruitenwassers die dat belachelijk vonden, omdat het zogezegd maar een griepje was. Maar ik deed het voor onze veiligheid." 

"We wisten niet wat er ging gebeuren, of het gevaarlijk was en of we besmet zouden geraken. We wilden geen risico's nemen", gaat Van Puymbroeck verder. "En nu word ik wel minder uitgelachen door collega's", lacht hij.

Meest gelezen