"Thuis"-makers excuseren zich voor "flietjes"-opmerking: "Daar lach je beter niet mee"

Vrijdag had tijdens Eén-serie "Thuis" het personage Femke het over "Flietjes van de Chinees". Een opmerking die Joey Kwan uit Ketnet-serie "#LikeMe" absoluut niet kon smaken waarna ze uitgebreid reageerde op Instagram. "Daar lach je beter niet mee", zegt ook minderheden-experte Naima Charkaoui.

Over dit fragment gaat het:

Videospeler inladen...

Het was bedoeld als slechte mop, maar Joey Kwan, Kyona uit "#LikeMe", die vindt het helemaal niet grappig en reageerde in een video op Instagram. "Het was maar een grapje? Ik lach niet", zei ze. "Wanneer schrijvers lachen met "flietjes" doet het mijn bloed koken. Mijn ouders hebben ook een afhaalrestaurant gehad. De haatmisdrijven die mijn vader en die de rest van mijn gezin heeft moeten ondergaan ben ik niet vergeten."

Lees verder onder het Instagram-bericht:

Kwans video is al tienduizenden keren bekeken op Instagram. Ze krijgt veel steun, maar sommigen vinden dat ze overdrijft. "Ik denk niet dat ze overdrijft want het is heel belangrijk als je je gekwetst voelt door iets, als je voelt dit is niet fijn voor mij, dat je dat ook durft te zeggen", zegt Charkaoui.

"Je mag niet vergeten dat het niet alleen om dat grapje in "Thuis" gaat", zegt ze voort. "Mensen met een buitenlandse afkomst die komen dat voortdurend tegen in het dagelijks leven, ook op tv ook op sociale media en telkens voelen zij zich gekwetst."

Een programma als "Thuis" heeft volgens Charkaoui een voorbeeldfunctie. De makers van de Eén-serie hebben ook laten weten dat het zeker niet de bedoeling was om Joey en anderen met Aziatische roots te kwetsen. Ze willen dat iedereen zich thuis voelt... bij "Thuis".

Bekijk hieronder de reportage erover van "Karrewiet":

Videospeler inladen...

Meest gelezen