Yorick Jansens

Treinhalte aan bedrijventerrein Haasrode komt iets dichterbij

Het project voor een treinhalte aan het bedrijventerrein in Haasrode komt weer een stapje dichterbij. Die halte zou de files en het sluipverkeer in en rond Haasrode kunnen verminderen.  Het plan voor een treinhalte ligt al lang op tafel, maar er is nu voor de eerste keer overlegd tussen federale en Vlaamse administraties.

Door de vele bedrijven en scholen passeren er op het terrein in Haasrode dagelijks zowat 10.000 werknemers en 3000 studenten.  Meer dan 90% doet dat voorlopig met de auto. Daardoor is er veel file rond het industrieterrein en sluipverkeer in de buurgemeenten zoals Lubbeek. Een treinstation zou dat probleem kunnen oplossen, en er loopt al een spoorweg dwars door het industrieterrein.

Werkgeversorganisaties, heel wat instellingen en de stad Leuven vragen al een tijdje naar de halte. Dat plan komt een stapje dichterbij: de Vlaamse en federale administraties van Mobiliteit hebben voor het eerst overlegd over de situatie in Haasrode.  Dat liet Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) weten aan Vlaams Parlementslid Ann De Martelaer (Groen). "Het voorstel ligt al erg lang op tafel," zegt De Martelaer. "De administraties zijn nu aan het praten en hopelijk komt er zo schot in de zaak. Heel veel hangt af van wat NMBS zelf wil toevoegen aan hun investeringsplannen. Wij willen we dit project opnemen in het vervoersplan van 2023-2026."

Tunnel als alternatief

Om de verkeersdruk te verminderen komt er vanaf volgend jaar al een buslijn tussen het treinstation van Leuven en het bedrijventerrein. Die zou extra vaak rijden om pendelaars op weg te helpen. De Vlaamse regering bekijkt ook de fietsverbindingen naar het industrieterrein. Bij de vorming van de Vlaamse regering stelde NV-A voor om een tunnel te onderzoeken die de Diestsesteenweg en de E314 verbindt. Dat zou een alternatief kunnen zijn voor het drukke autoverkeer. 

Meest gelezen