Twee nieuwe straten in Vilvoorde krijgen vrouwennaam

De Vilvoordse gemeenteraad heeft het voorstel goedgekeurd om twee nieuwe straten de naam van een vrouw te geven. Vilvoorde geeft hiermee gehoor aan de oproep van Sofie Lemaire voor #meervrouwopstraat. 

Al meer dan een jaar voert Sofie Lemaire actie om meer straten naar opmerkelijke vrouwen vernoemd te krijgen, en dat is nu gelukt in Vilvoorde. Zo wordt een nieuwe, nog aan te leggen straat tussen de Leuvensesteenweg en de Perksestraat, vernoemd naar Sofia van Thüringen en de nieuwe straat tussen Schaarbeeklei en Harensesteenweg naar Laure Balot.

Burgemeester Hans Bonte (SP.A): “Het is een goede zaak dat  de gemeenteraad met deze dubbele beslissing een inhaalbeweging heeft ingezet op het vlak van de vervrouwelijking van de straatnamen. Op deze manier tonen we niet enkel onze aandacht voor meer gendergelijkheid maar brengen we ook twee sterke Vilvoordse madammen permanent onder de aandacht”.

Wie zijn de vrouwen?

Sofia van Thüringen was de oudste dochter van Lodewijk IV van Thüringen en de heilige Elisabeth van Hongarije. Haar huwelijk in 1240 met hertog Hendrik II van Brabant maakte haar tot hertogin van Brabant. Overlevering wilt dat zij het begijnhof van Steenvoort gesticht heeft. 

Laure Balot was een Vilvoordse schrijfster die verschillende werken schreef, onder eigen naam en onder verschillende pseudoniemen zoals Anne Paule Du Bourg, Laure Vander Burght en Laure de Herlaer-Ketels. Ze schreef ook samen met haar man notaris Vander Burght enkele werken.

Meest gelezen