Uitgeverij Clavis over problemen bij Boek.be: “Verdwijnen boekenbeurs zou doodjammer zijn”

De financiële problemen bij Boek.be, de organisator van de jaalijkse Boekenbeurs in Antwerp Expo, raken ook de uitgevers. Zij zien mogelijk hun grootste etalage en promomoment in het water vallen. De Hasseltse uitgeverij Clavis hoopt dat het zover niet hoeft te komen.

Boek.be, de organisator van de Boekenbeurs in Antwerp Expo, verkeert al langer in financiële problemen. Sinds september vorig jaar is de organisatie beschermd tegen schuldeisers en werkt ze aan een herstructureringsplan. In een ultieme poging om de schuldeisers te kunnen betalen, zal Boek.be nu al zijn bezittingen verkopen. Ook voor De Boekenbeurs wordt een overnemer gezocht. Om dat proces in goede banen te leiden, is een gerechtelijk mandataris aangesteld. Die heeft nu tot 19 april om de tijd om een zoektocht naar een overnemer af te ronden, maar die termijn kan nog verlengd worden. 

De Hasseltse uitgeverij Clavis hoopt dat De Boekenbeurs zal blijven bestaan. General manager Leon Kustermans: “Het is de jaarlijkse hoogmis van het boek. Je kan de economische return moeilijk inschatten want het gaat er niet alleen om de rechtstreekse verkoop van boeken. Maar sowieso is het voor de promotie van het boek en voor de ontmoeting tussen lezers en auteurs en illustratoren het belangrijkste moment van het jaar. Het zou zonde zijn als dat verdwijnt. In andere landen benijden ze ons dit. Nederland heeft het geprobeerd, en daar lukte het niet om iets gelijkaardigs op poten te zetten.”

Verlies

De uitgeverijen gaan het ook financieel voelen als De Boekenbeurs wegvalt. Al hangt het verlies ook af van je profiel als uitgeverij zegt Kustermans: “Bij Clavis werken we heel erg internationaal. De Vlaamse markt is belangrijk maar we doen veel meer dan dat. Voor ons zal het verlies van zo’n beurs dan wel meevallen. Dat is anders als je alleen of vooral Vlaamse boeken uitgeeft. Maar wij staan er ook altijd met een grote stand, omdat het de manier is om je boeken te laten zien aan ons thuispubliek.”

Maar is een typische beurs sowieso niet erg achterhaald? Ook het boekenvak moet mee met zijn tijd, en dan wordt een beurs in de nabije toekomst toch minder relevant. “Modernisering is goed, maar alleen inzetten op de digitale weg is niet juist,” denkt Kustermans. “Het publiek wil toch graag nog snuisteren, boeken vasthouden, schrijvers ontmoeten… Allemaal dingen die je wel kan doen op een beurs en waar je online niet dezelfde ervaring hebt. Je mag de digitale trein niet missen en we denken na over andere platformen, maar een echte fysieke beurs heeft zeker nog zijn plaats in het boekenlandschap.”

Meest gelezen