Videospeler inladen...

AstraZeneca-vaccin ook voor 55-plussers: wat betekent dat voor vaccinatiestrategie? "Enorme versnelling"

De ministers van Volksgezondheid hebben besloten om het AstraZeneca-vaccin ook toe te dienen bij 55-plussers. Ze volgen daarmee de adviezen van de Hoge Gezondheidsraad van gisteren. "We gaan tempo kunnen maken in onze vaccinatiestrategie", zeiden experts gisteren na het advies al. Maar welke impact kan het advies hebben op de snelheid van de vaccinatiecampagne?

Waarover gaat het advies?

De Hoge Gezondheidsraad moest zich gisteren buigen over drie concrete vragen die de vaccinatiesnelheid drastisch kunnen verhogen: mogen 55-plussers voortaan ook het AstraZeneca-vaccin krijgen, kan de tijd tussen de eerste en tweede prik van het Pfizer-vaccin opgetrokken worden en volstaat bij de drie huidige vaccins (Pfizer, Moderna en AstraZeneca) één prik in plaats van twee?

Wat is er nu ook weer beslist?

Het vaccin van AstraZeneca mag nu volgens de Hoge Gezondheidsraad ook aan 55-plussers worden gegeven. Ons land deed dit tot nog toe niet, omdat het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) bij de goedkeuring van het vaccin voor de Europese markt zei dat er onvoldoende bewijs was dat het ook goed zou werken bij 55-plussers.

Volgens de Hoge Gezondheidsraad zijn er intussen wel voldoende wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat het vaccin bij alle leeftijdsgroepen werkt. "Dit blijkt uit studies van landen waar het vaccin al uitgebreid is toegediend", zei vaccinoloog Pierre Van Damme gisteren. "Het vaccin van AstraZeneca kan dus gebruikt worden vanaf 18 jaar zonder leeftijdsgrens." Een opsteker voor onze vaccinatiestrategie, want dat vaccin was grotendeels voor de oudere bevolkingsgroep voorzien. 

De experts zijn er voor gewonnen om de tijd tussen de eerste en tweede dosis van het Pfizer-vaccin licht op te trekken, maar bij voorkeur niet tot 42 dagen zoals Vandenbroucke vroeg. "Bij voorkeur ligt de tweede prik nog steeds zo dicht mogelijk bij 21 dagen (zoals het nu al is, red.)", zegt Van Damme. Eventueel kan dit opgetrokken worden tot 35 dagen. "Als de epidemiologische situatie vraagt om de eerste dosissen te versnellen." De politiek heeft vanmiddag besloten de boot af te houden, en nog extra advies in te winnen over een mogelijke optrekking van de termijn.

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

De Hoge Gezondheidsraad is verder niet gewonnen voor het loslaten van de tweede prik voor de drie vaccins. Nochtans zou dat in één klap de vaccinatiesnelheid kunnen verdubbelen. Verschillende andere landen zetten ook vooral op die eerste dosis in. "Op basis van de huidige situatie kunnen we zeggen dat er geen wetenschappelijke evidentie is om dat te ondersteunen", zegt Van Damme. "Dat is gebaseerd op de gegevens waarover we nu beschikken." Minister Vandenbroucke liet kort na het overleg weten dat dit idee "voorlopig van tafel is."

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Wat zijn de gevolgen voor onze vaccinatiestrategie?

De politieke beslissingen op basis van het advies van de Hoge Gezondheidsraad is dus goed nieuws voor onze vaccinatiestrategie, want nu ook 55-plussers het AstraZeneca-vaccin kunnen krijgen, zal het minder lang duren voor het oudste deel van de bevolking gevaccineerd is.

Zij lopen ook het meeste risico om in het ziekenhuis te belanden en de zorg te belasten. En dit kan op zijn beurt dan opnieuw sneller versoepelingen mogelijk maken, want de geldende maatregelen zijn vooral bedoeld om druk op de zorg te ontlasten/voorkomen.

In één week tijd moeten we de 85-plussers buiten de woonzorgcentra allemaal kunnen inenten

Jan De Maeseneer, professor emeritus Huisartsengeneeskunde aan de universiteit Gent en lid van de taskforce vaccinaties, was gisteren alvast enthousiast in Terzake. "We zien dat de vaccins echt werken. Nu is het onder meer aan de groep 85-plussers die thuis wonen, ook een belangrijke groep. Het is schitterend dat we voor hen nu het AstraZenecavaccin kunnen inzetten, daardoor gaan we tempo kunnen maken. We gaan die groep op zeer korte tijd kunnen inenten, en dat zal een een grote bezorgdheid minder zijn." 

De Maeseneer zei dat "met bijna zekerheid" het meteen zou moeten lukken voor die groep: "We moeten ook geen tweede vaccin klaarhouden, want dat is bij AstraZeneca pas voor 12 weken later. We kunnen alles wat we hebben, gebruiken. Ik denk dat het geen week zal duren voor we rond zijn met de 85-plussers en kunnen beginnen met de 75-plussers. Dit zal een enorme versnelling betekenen. Deze week moeten we nog wat voorbereiden, maar volgende week kunnen we volop aan de slag gaan."

(lees verder onder de video)

Bekijk hier het gesprek met Jan De Maeseneer in "Terzake" van gisteren (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Dit zal een enorme versnelling betekenen

Vanmiddag zei Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke in het parlement dat de 85-plussers vanaf maandag 15 maart kunnen worden gevaccineerd dankzij het AstraZeneca-vaccin. De uitnodigingen gaan nu zo snel mogelijk de deur uit, zei de minister. Volgens hem gaat het om een vervroeging van twee weken, verwijzend naar de uitrol voor het brede publiek en de 65-plussers die pas eind maart was gepland.

Beke wil ook minder voorraad van het Pfizervaccin opzij leggen voor een tweede dosis, omdat vaccin al vanaf eind deze maand te gaan gebruiken in de vaccinatiecentra. Daar zouden we volgens Beke een week mee winnen. 

De impact van het eventueel optrekken van de tijd tussen de twee dosissen van het Pfizer-vaccin moeten nog bekeken worden. En met dat het advies blijft om twee prikken te geven, heeft dat geen invloed op de vaccinatiestrategie.

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal van gisteren:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen