Foto Volvo Car Gent

Volvo wil tegen 2030 alleen nog elektrische auto's bouwen en gaat die online verkopen

Volvo wil tegen 2030 enkel nog elektrische auto's maken, en zal die online verkopen. Dat heeft het Zweeds-Chinese automerk aangekondigd. "We kiezen ervoor om te investeren in de toekomst, die elektrisch en online is, in plaats van in een krimpende activiteit", zegt CEO Håkan Samuelsson. Eerder was al bekend geworden dat Volvo Car Gent een tweede volledig elektrisch model zou gaan bouwen. Dat model zal vandaag onthuld worden.

De klassieke autobouwers maken nu definitief de omslag naar de elektrische auto's. Twee weken geleden kondigde Jaguar aan dat het tegen 2025 alleen nog elektrische auto’s zal maken. Kort daarna maakte Ford bekend dat het tegen 2030 - in Europa - alleen nog elektrische auto's wil maken. 

En nu spreekt ook het Zweeds-Chinese Volvo dezelfde ambitie uit: de volledige vloot van personenauto's moet tegen 2030 helemaal elektrisch zijn. Vorig jaar lanceerde Volvo zijn eerste volledig elektrische auto, de XC40 Recharge. Later vandaag zal het bedrijf een tweede volledig elektrische wagen onthullen, een nieuw model in de 40-reeks.

Eerder werd al bekend dat dat nieuwe model in de Volvo-fabriek in Gent gebouwd zal worden. Dat is goed nieuws voor de werkgelegenheid in Gent, want het aantal jobs bij Volvo Car Gent stijgt hierdoor van 6.500 naar 6.800. In de fabriek moeten volgend jaar al 135.000 volledig elektrische wagens gebouwd kunnen worden. Een derde van de auto’s die vorig jaar in Gent gebouwd zijn, was elektrisch of hybride.

Online

Opvallend is dat Volvo zijn elektrische auto's in de toekomst online zal verkopen.  Maar dat betekent niet dat de dealers zullen verdwijnen, zegt Volvo-woordvoerder René Aerts. Klanten zullen nog altijd bij een dealer kunnen langsgaan, maar je zal ook online een auto kunnen kopen. Dat laatste gebeurt nu al met de Polestar-auto's, het elektrische dochtermerk van Volvo.

"De dealer zal meer een adviseur worden", zegt René Aerts. En de komende jaren zullen de dealers nog zeker hun handen vol hebben met de Volvo's die op gewone brandstoffen rijden, verzekert hij. 

Wie een elektrische Volvo wil kopen, zal die dus nog kunnen bekijken bij een dealer en daar een testrit kunnen maken. Ook zal je daar een auto kunnen configureren.  Wie sneller een auto wil, zal die online kunnen bestellen. Daar zal je dan standaardmodellen kunnen kiezen, die sneller geleverd kunnen worden dan auto's met persoonlijk gekozen opties.

Nog modellen

Naast het nieuwe model in de 40-reeks dat vandaag gelanceerd wordt, zal Volvo jaarlijks een nieuw elektrisch model lanceren. Het bedrijf wil dat al tegen 2025 de helft van alle verkochte Volvo’s volledig elektrisch zal zijn en de andere helft hybride. Nu zitten de hybrides op 33 procent van de verkopen. Tegen 2030 moet dan elke verkochte Volvo volledig elektrisch zijn.

“Auto’s met een verbrandingsmotor zijn geen lang leven beschoren”, laat Henrik Green - geen grap - Chief Technology Officer van Volvo weten. “We maken er werk van dat we tegen 2030 een fabrikant zijn van enkel elektrische wagens. Zo kunnen we voldoen aan de verwachtingen van onze klanten en zijn we een deel van de oplossing om de klimaatverandering te bestrijden.”

Meest gelezen