Een bruinkoolsite in Noordrijn-Westfalen in Duitsland, met in de achtergrond de hernieuwbare energie van de windmolens.
(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Wereldwijd opnieuw meer CO2-uitstoot dan voor de coronapandemie: "Dit is een waarschuwing"

Het Internationaal Energie-Agentschap (IEA) heeft berekend  dat de uitstoot door het gebruik fossiele brandstoffen in december 2 procent hoger lag dan in december 2019. Omdat economieën heropleven en veel landen nog geen sterk plan hebben om hun broeikasgassen aan banden te leggen, zitten we nu hoger dan voor de coronapandemie, zegt het IEA.  

Keren we terug naar business as usual met onze uitstoot of grijpen we de pandemie aan als een kans om definitief iets te veranderen? Het is wellicht de meest gestelde vraag rond energie en klimaat het afgelopen jaar. Dat het geen simpele oefening zou worden, was al duidelijk toen vorig jaar China al hogere uitstoot liet optekenen dan voor corona. 

Vandaag bevestigt het IEA dat het wereldwijde plaatje niet goed zit. Voorlopig lijkt er dus weinig of niks veranderd wat onze uitstoot betreft, en dat is geen goed nieuws voor de opwarming van het klimaat.  

De scherpe duik in onze wereldwijde uitstoot van broeikasgassen vorig jaar was dus een kort leven beschoren. 

Vorig jaar stootten we door de coronacrisis in totaal 6 à 7 procent minder uit dan in 2019, wat toevallig eigenlijk de daling was die nodig is om de doelstelling van 2030 te halen, en op langere termijn die van het Klimaatakkoord van Parijs. Het is de bedoeling om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden Celsius, en als het even kan anderhalve graad. 

Maar in december 2020 zaten we dus globaal aan 2 procent meer aan uitstoot door het gebruik van fossiele energie als olie, gas en steenkool dan in december 2019. 

IEA-directeur Fatih Birol had het over "een duidelijke waarschuwing". Onze omschakeling naar andere energiebronnen moet echt sneller verlopen, "want anders missen we de historische kans om van het jaar 2019 ons definitieve piekjaar in uitstoot  te maken." 

Dit is een duidelijke waarschuwing. We mogen deze historische kans niet missen

Terwijl de nieuwste cijfers een stevige waarschuwing zijn, is het zeker niet allemaal slecht nieuws. De EU bouwt verder aan de Green Deal met strengere normen voor 2030, de VS is opnieuw in het Klimaatakkoord gestapt en wil wereldwijd een voortrekkersrol gaan opnemen voor het klimaat. 

Tegelijk was er vorig jaar al een internationale dynamiek voor klimaatneutraliteit ontstaan, met ook landen als Japan, China en Zuid-Korea die er willen voor gaan. En in november is er de internationale VN-klimaatconferentie in Glasgow, die door de slechte cijfers steeds meer aan belang wint. Maar dit jaar moet het dan echt wel gebeuren, waarschuwen experts, en niet met beloftes voor de langere termijn van 2050, maar ook met concrete stappenplannen voor 2030. 

Meest gelezen