Radio 2

Wichelen steekt inwoners hart onder de riem met 'De warmste gazette'

In Wichelen gaan ze de neerslachtigheid van de inwoners tegen door een goed-nieuwskrant uit te brengen: 'De warmste gazette'. Eenzaamheid is volgens de Vlaamse burgemeesters een van de belangrijkste problemen in coronatijd. Dat blijkt uit de rondvraag van Radio 2 bij alle burgemeesters. 

Burgemeester Kenneth Taylor (Samen) besefte al heel snel in de coronacrisis dat veel mensen overspoeld worden door negatief nieuws. En zeker voor alleenstaande oudere mensen werkt dat op het gemoed. Kenneth Taylor: "We waren zeker dat er ook nog goede dingen in onze gemeente gebeurden en dat wilden we de Wichelaars ook laten weten. En zo zijn we dan bij 'De warmste gazette' uitgekomen".

De eerste editie van 'De warmste gazette' rolde nog uit het kopieerapparaat van het gemeentehuis. Maar een krantje kopiëren bleek niet zo evident, dus de tweede editie was al een gedrukte versie. "We wilden dit wekelijks doen en we hebben dan afspraken gemaakt met een drukker. Zodra de eerste lockdown voorbij was, zijn we naar een maandelijkse krant overgeschakeld".

Weekendwerk van een klein team

De redactie van het krantje bestond maar uit enkele mensen. De burgemeester, de beleidsmedewerker en nog enkele vrijwilligers besteedden daar vooral hun weekends aan, want Wichelen had het heel druk in het begin van de coronacrisis. Het rusthuis van de gemeente werd zwaar getroffen met coronabesmettingen en daar ging dus veel tijd naartoe "Mijn weekends gingen toen naar de krant. Samen met drie à vier mensen, schreven we die krant dan vol". 

Er waren ook heel wat leuke initiatieven in de gemeente. "Zo zagen we dat zelfstandige dakwerkers FFP2-maskers schonken aan ons woonzorgcentrum. Er werden door mensen heel wat leuke dingen geschonken, we hebben dat samengebracht in de rubriek 'De Gulle Gevers'. Maar er waren ook heel wat leuke initiatieven om die moeilijke periode die de eerste lockdown toch was, door te komen".

Niet alleen een krant maar ook TV

Bewoners van het woonzorgcentrum konden een hele tijd hun familie niet zien. Daarom werd er in 'De warmste gazette' een oproep gelanceerd om filmpjes in te sturen. Die konden dan op het interne kanaal in het woonzorgcentrum afgespeeld worden, en zo ontstond ook 'De warmste TV'. Burgemeester Taylor: "Daar zijn heel leuke inzendingen binnen gekomen. Mensen die muziek maakten, een gedichtje voorlazen, ... Kortom heel veel warmte uit onze gemeente. We hebben die filmpjes dan ook op Youtube gezet zodat alle inwoners van Wichelen ze konden zien".

Ook de burgemeester had het zwaar

"Ik denk dat het voor elke burgemeester een zware periode is geweest, maar er is toch één moment tijdens de lockdown dat ik mij echt herinner. We zaten met een zware besmetting in ons woonzorgcentrum en daar zijn toen ook heel wat mensen overleden. Elk overlijden is er een te veel, maar op mijn verjaardag is er iemand overleden die ik heel goed gekend heb toen ik nog een kind was. Dat overlijden is toen heel zwaar binnengekomen. Omdat er toen een soort van onmacht mij overviel, een gevoel dat we tegen iets aan het vechten waren dat we moeilijk onder controle kregen". 

Meest gelezen