Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Zuidoost-Azië vraagt junta in Myanmar om geweld te stoppen, maar vindt sancties voorlopig overbodig

De Asean, de regionale organisatie van Zuidoost-Azië, vraagt Myanmar om geen geweld te gebruiken tegen betogers. Een aantal lidstaten willen de vrijlating van Aung San Suu Kyi en het herstel van de democratie in Myanmar. Dat is gezegd na een moeizaam virtueel overleg tussen de ministers van Buitenlandse Zaken. De Asean hoedt er zich voor om tussen te komen in "binnenlandse problemen", maar de voorbije jaren gebeurt dat meer en meer. 

Het waren vooral de ministers van Singapore en Indonesië die het voortouw namen bij het overleg. Die willen al langer een dialoog op gang brengen tussen de plegers van de staatsgreep in Myanmar (Birma) en de afgezette regering van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. 

Indonesië eist respect voor de stem en de belangen van de bevolking van Myanmar

De Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Retno Marsudi

Na afloop vroegen de ministers het herstel van de democratie in Myanmar, en was er een oproep om geen geweld te gebruiken. Toch bleken niet alle  lidstaten zich achter het initiatief te scharen. De Filipijnen, Indonesië, Maleisië en Singapore vragen de junta in Myanmar wel de onmiddellijke vrijlating van Aung San Suu Kyi en het herstel van de democratie, maar andere leden gingen niet zo ver. Opvallend: de Asean vraagt tegelijk de internationale gemeenschap om vooralsnog geen speciale economische sancties tegen de coupplegers in Myanmar te nemen. Volgens de organisatie schaden die sancties de bevolking meer dan de juntaleiders. 

Een echt sterk gemeenschappelijk standpunt is er echter niet, toch is de oproep van de Asean opvallend. Die organisatie heeft altijd het principe gehanteerd dat de lidstaten zich niet mengen in de "binnenlandse aangelegenheden" van andere lidstaten. Volgens Singapore blijft dat principe geldig, maar toch is er dus kritiek op de coup in Myanmar. De voorbije jaren hadden Maleisië en Indonesië -twee overwegend islamitische landen- al kritiek geuit op Myanmar toen daar de Rohingya-minderheid op brutale wijze werd verdreven. Dat was toen nieuw voor de Asean, maar gebeurde wel onder druk van de eigen bevolking die sympathie had voor mede-moslims.

De Association of South East Asian Nations (Asean) werd in de jaren 60 opgericht als een club van pro-westerse staten in de regio. Sindsdien is die groep uitgebreid tot tien lidstaten met soms totaal verschillende regimes. In de Filipijnen en Indonesië is er een democratische traditie, Singapore en Maleisië zijn eerder "geleide democratieën"; Vietnam en Laos zijn communistische eenpartijstaten, Cambodja, Thailand en Myanmar zijn staten met een quasi-almachtig leger en bijhorend politiek apparaat en het sultanaat Brunei is een absolute monarchie. Het hele blok is ook een economische wereldspeler in wording. 

Protest blijft duren, tot in Brussel toe

Het protest tegen de staatsgreep in Myanmar blijft intussen voortduren. Zelfs in Brussel was er vandaag een kleine manifestatie van enkele tientallen Myanmarezen. Die kwamen een petitie afgeven aan de Chinese ambassade waarin ze Peking vroegen om de staatsgreep in Myanmar niet langer te steunen. Volgens hen levert China wapens aan de junta in Myanmar om in ruil nog meer grondstoffen en edelstenen uit dat land te halen.  (Lees verder onder de beelden van de protestactie in Brussel en de foto).

Videospeler inladen...
Een sfeerbeeld van wegblokkades met betogers en de oproerpolitie in Yangon.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

In Myanmar zelf was het protest opnieuw veel groter, maar tegelijk ook de repressie van de militairen. Zo zijn opnieuw honderden mensen opgepakt door de oproerpolitie, soms op straat, maar soms ook in hun eigen huis. Er zou ook opnieuw met scherp geschoten zijn op de betogers en zeker drie mensen zijn in kritieke toestand. 

Sinds het protest tegen de staatsgreep op gang kwam, zijn nu al zeker 21 mensen gedood. Zondag alleen al zijn er 18 doden gevallen. Het geweld neemt dus sterk toe. Ook het Hoog-Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (UNHCHR) zegt dat er "wellicht" met scherp geschoten wordt door leger en politie. De situatie is grimmiger geworden nadat onlangs militaire eenheden die eerder betrokken waren bij wreedheden tegen minderheden zoals de Rohingya, in de grote steden Yangon (Rangoon) en Mandalay waren opgemerkt.

Nog vandaag heeft Kyaw Moe Tun, de ambassadeur van Myanmar bij de Verenigde Naties aan die organisatie gevraagd om hem te bevestigen in zijn functie. De man was enkele dagen geleden ontslagen door de militaire junta nadat hij in de VN-Veiligheidsraad kritiek had geuit op de staatsgreep. Hij vraagt de VN om de staatsgreep te veroordelen en hem te laten werken als de spreekbuis van de wettige regering van Myanmar.

Meest gelezen