Burgemeester Harry Hendrickx
Jonas Roosens

BEKIJK: 1 op de 10 burgemeesters dacht aan stoppen wegens stress tijdens coronajaar

Het afgelopen jaar was een zwaar jaar voor iedereen, maar niet het minst voor onze burgemeesters. Dat blijkt uit de bevraging over "1 jaar corona in jouw gemeente" van Radio 2 en het Centrum voor Lokale Politiek van de Universiteit Gent. De helft van de burgemeesters heeft het emotioneel zwaar gehad. En 1 op de 10 burgemeesters had zoveel stress, dat hij of zij het afgelopen jaar wel eens aan stoppen heeft gedacht.

Bekijk hier een compilatie van enkele gesprekken met burgemeesters (en lees het artikel onder de video):

Videospeler inladen...

Minder slaap, minder tijd voor zichzelf en hun gezin en veel meer stress en emotionele druk. Zo kan je het afgelopen coronajaar voor de Vlaamse burgemeesters samenvatten. Meer dan 60 procent van de burgemeesters heeft al veel stress gehad en de helft geeft toe dat ze het emotioneel zwaar heeft. Als belangrijkste oorzaak noemen de burgemeesters de vele overlijdens. Zowel in hun eigen omgeving, denk maar aan familieleden of goeie vrienden die zijn overleden aan corona, als ruimer in de gemeente en vooral ook in de woonzorgcentra. Daar voelen ze zich machteloos tegenover. En dat gevoel knaagt, zo blijkt. 

Ria Beeusaert (CD&V) is burgemeester van Lichtervelde: "Ik ben 58 jaar en woon ook al 58 jaar in Lichtervelde. Ik ken heel veel mensen. Afgelopen jaar werd ik geconfronteerd met zoveel mensen die ziek werden en overleden. Dat heb ik heel intens meegemaakt: het heeft me zo hard aangegrepen."

Regels van bovenaf moeten uitvoeren

Tweede belangrijke oorzaak voor de stress en emotionele druk bij de burgemeesters is dat ze geconfonteerd worden met mondige inwoners, die vragen stellen of het niet eens zijn met de coronaregels. Maar de burgemeesters kregen nieuwe regels ook pas te horen tijdens de persconferenties van de Veiligheidsraad of het Overlegcomité. "We waren zelf amper op de hoogte, maar wij moesten die regels dan wel afdwingen en er alle vragen over opvangen, dat leidde tot stress", klinkt het bij tientallen burgemeesters.

Ik heb mij enorm geërgerd aan de coronaregels, die vaak ook te laat kwamen. Dat maakte het erg moeilijk voor me.

Johan Tollenaere (Open VLD), burgemeester van Maaseik

"Vooral de eerste golf was zwaar", zegt de Maaseikse burgemeester Johan Tollenaere (Open VLD) daarover: “Op dat moment had ik geen algemeen directeur en ook geen crisiscomité. Dat maakte dat ik van ’s morgens tot ’s nachts alles opvolgde, instructies gaf en keek wat allemaal moest gebeuren. Tegelijkertijd heb ik mij enorm geërgerd aan de regels, omdat die vaak te laat kwamen! Ik ben jurist en vond sommige dingen ook onwettelijk. Dat maakte dat het allemaal erg moeilijk was.“

Denken aan stoppen

Het verbaast dan ook niet dat de gedachte om de handdoek in de ring te gooien al wel eens passeerde.  Dat was bij 1 op de 10 burgemeesters het geval. Zo ook bij Harry Hendrickx (Democratische Beweging Malle) die op zijn 71e al 27 jaar burgemeester is van de Antwerpse gemeente Malle. Hij is sowieso aan zijn laatste jaar als burgemeester toe. Maar het afgelopen jaar heeft hij vaak gedacht: “was ik al maar een jaar vroeger gestopt”. Hendrickx heeft er dan ook een zwaar jaar opzitten. Hij verloor zijn petekind en kon zelfs niet naar de begrafenis gaan en hij ziet zijn 10 kleinkinderen alleen via de computer. Hij had het ook zwaar met wat hij “de dictatuur van de cijfers” noemt en vraagt daarom meer aandacht voor het psychisch welzijn van iedereen. 

In Haaltert, in Oost-Vlaanderen, mist burgemeester Veerle Baeyens (N-VA) vooral sociaal contact. “Ik maak zelden nog een praatje, ook de babbeltjes voor of na een vergadering vallen weg en net daar haal ik zoveel energie uit.” Dat ze het afgelopen jaar dacht aan stoppen, was niet omdat ze haar job niet meer graag deed, maar wel omdat ze erbij stilstond hoe snel het leven voorbij kan zijn. “De overlijdens hebben een grote impact op me gehad. En dan stel je je wel de vraag: moet ik niet meer tijd maken voor mijn gezin in plaats van zoveel tijd in mijn job te steken. Maar al bij al blijft het toch de mooiste job van de wereld!"

Ik heb wel eens gedacht aan stoppen omwille van al die overlijdens. Dan stond ik er bij stil dat ik beter meer tijd in mijn gezin kon steken in plaats van zoveel te werken.
Veerle Baeyens (N-VA), burgemeester van Haaltert

Ook burgemeester Kristof Audenaert (CD&V) van Torhout mist sociaal contact en dacht om die reden wel eens aan stoppen. "Niet dat ik serieus overwoog om te stoppen, dat niet. Maar ik geniet enorm van het contact met mensen in mijn stad. Van naar de kermis of braderie gaan en daar een babbeltje doen links en rechts. Dat geeft me energie. En nu dat allemaal niet meer mag, vind ik het niet meer leuk. En dan heb ik me wel eens de bedenking gemaakt: "Waarom doe ik dit allemaal? Stel dat dit nog jaren zou duren, zou ik dan niet beter stoppen? Ik verlang tot de positieve kanten van de job terugkomen!"

Meest gelezen