politie LRH

App van de recherche moet daders sneller voor de rechter brengen

In de toekomst gaan alle Limburgse politiezones werken met de app "AppREM". Dat is een digitaal systeem waarin alle lopende onderzoeken worden samengebracht. Alle informatie over die onderzoeken kan zo makkelijk geraadpleegd worden, niet alleen door de recherche maar ook door het parket.

AppREM (recherchemanagement), de app waarmee alle politiezones in de toekomst zullen werken, is ontwikkeld door de politiezones Limburg Regio Hoofdstad en kanton Borgloon, samen met het parket Limburg. 

"We zochten al langer een online tool om alle lopende onderzoeken overzichtelijk in kaart te brengen. Zo ontstond het idee voor een eenvoudige en gebruiksvriendelijke app die snel een volledig overzicht geeft van al deze dossiers," zegt Dorien Baens van Limburg Regio Hoofdstad. De politie in Borgloon ontwikkelde de app. De politiezone in Hasselt nam, na een testperiode van een half jaar, de app in augustus in gebruik. Ondertussen zitten er al 150 dossiers in de app. Ook in de zone Borgloon zijn de rechercheurs er nu mee aan de slag gegaan.

Op elk ogenblik een overzicht

Wanneer er een zaak binnenkomt bij de recherche, bekijkt die eerst met het parket  of het de moeite is om die zaak met kans op resultaat te onderzoeken. Dan wordt een plan voorgesteld en start het onderzoek. Ondertussen wordt alle informatie ingegeven: de identiteiten van alle betrokkenen, de stand van zaken van het dossier, de taken die nog moeten gebeuren, … Op die manier hebben dus zowel de onderzoekers als het parket op elk moment een volledig overzicht van een dossier. Zo kunnen dossiers veel sneller afgewerkt worden zodat de daders ook sneller kunnen bestraft worden.

Binnenkort in heel Limburg

Politie en parket zijn alvast erg tevreden over de eerste resultaten. De app zorgt voor een minimum aan administratie, verbetert de efficientie, de communicatie en informatiedoorstroming en bespaart dus vooral veel tijd. “Dit geeft ons bij het parket op elk moment een volledig overzicht van alle lopende onderzoeken,” zegt Isabel Sauwen van het parket Limburg. “In één oogopslag zien wij welke opdrachten er al uitgevoerd zijn, welke onderzoekers ermee bezig zijn en wat er nog moet gebeuren.” De app wordt dan ook in de loop van de komende maanden ook in alle andere Limburgse politiezones in gebruik genomen. 

Meest gelezen