ArcelorMittal stelt nieuwe groene hoogoven voor: “Op termijn zal het extra jobs opleveren in de regio”

Staalproducent ArcelorMittal uit Gent heeft vandaag zijn vernieuwde hoogoven B ingehuldigd. De hoogoven moet de vorige vervangen, die het 20 jaar heeft uitgehouden. Hij moet vooral ook groener zijn. “In het zog van deze investering zullen er enorm veel nieuwe technologieën ontwikkelen, die tewerkstelling en meerwaarde voor de regio zullen creëren”, zegt CEO Manfred Van Vlierberghe.

Het Gentse bedrijf ArcelorMittal heeft hoogoven B vervangen, die al 20 jaar dienst deed. De vernieuwde hoogoven moet het in principe 25 jaar uithouden. “Wij hebben de voorbije zes maanden zeer intensief gewerkt om deze hoogoven volledig te vernieuwen, en om er de nieuwe hoogoven van de toekomst van te maken. Dat betekent dat we de vorm hebben geoptimaliseerd”, zegt een trotse CEO Manfred Van Vlierberghe.

Klimaatambities

De nieuwe hoogoven kost zo’n 195 miljoen euro, maar die investering was nodig want hoogovens zijn van groot belang voor de staalgigant. “Zo’n hoogoven is een enorme energiemachine. Er wordt meer energie in omgezet dan in een grote kernreactor van Doel bijvoorbeeld”, vertelt Van Vlierberghe.

Bij de vernieuwing van de hoogoven vond de CEO het belangrijk om ook de klimaatambities van het bedrijf waar te maken: “Deze installatie wordt niet alleen een grote energiemachine. Het wordt wellicht ook de grootste recycleer-unit van het land, waar we geleidelijk aan grondstoffen vervangen door afvalstoffen.”

Meerwaarde voor de regio

Het is de bedoeling dat de fossiele koolstof vervangen wordt door een combinatie van groene gerecycleerde koolstof, en groene gerecycleerde waterstof.  Die afvalstoffen komen van containerparken. Daarnaast zullen ook de afvalstoffen van de oven zelf gerecycleerd worden. “In het zog van deze investering zullen enorm veel nieuwe technologieën zich kunnen ontwikkelen, die tewerkstelling en meerwaarde voor de regio zullen creëren”, maakt Van Vlierberghe zich sterk.

Meest gelezen