Minister Weyts (N-VA): "Hoop dat na de paasvakantie leerlingen van tweede en derde graad voltijds naar school kunnen"

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) hoopt dat de leerlingen van de tweede en derde graad van het secundair onderwijs na de paasvakantie weer voltijds naar school kunnen gaan. Die hoop heeft de minister uitgesproken in het Radio 1-programma “De ochtend”.

De cijfers van de afgelopen dagen maken het spannend, maar minister Weyts hoopt dat een derde coronagolf uitblijft - “dat ziet er vooralsnog niet al te slecht uit” - zodat àlle leerlingen na de paasvakantie weer naar school kunnen.  De paasvakantie begint over een maand.

Op dit moment krijgt het gros van de leerlingen uit de tweede en derde graad van het middelbaar nog altijd deeltijds contactonderwijs. De andere helft van de tijd zitten ze thuis aan de computer gekluisterd.  “Je ziet dat dat systeem 'suboptimaal' is”, zegt Weyts eufemistisch. 

Eerder versoepelen

De minister hoopt zelfs dat er voor de paasvakantie al iets versoepeld kan worden, op voorwaarde dat de coronacijfers meevallen. Hij houdt hierbij een vinger aan de pols bij het onderwijsveld. 

“Als de virologische situatie het toelaat, gaan we elke kans die zich aanbiedt te baat nemen om te zorgen voor meer contactonderwijs voor meer jongeren”, zo herhaalt de minister, die er tijdens deze coronacrisis altijd voor geijverd heeft om de scholen zoveel mogelijk open te houden.

Waarom blijft Weyts hier zo hard voor strijden? “Omdat het essentieel is voor onze samenleving en voor de toekomst van onze kinderen.” Weyts gebruikt de metafoor van een weegschaal. 

Hoe langer de coronacrisis duurt, hoe hoger de virologische baten moeten worden vooraleer we ingrijpen op de andere kant van de weegschaal.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA)

“Aan de ene kant heb je de virologische baten of kosten van elke maatregel, maar aan de andere kant is er het recht op leren, het mentale welzijn maar ook de bescherming van onze meest kwetsbaren.” Weyts zegt dat die drie elementen de rode draad zijn voor zijn beleid tijdens de coronacrisis. 

Hoe langer de coronacrisis duurt, hoe meer de laatste kant van de weegschaal voor de minister begint door te wegen. “Daardoor zullen de virologische baten hoger moeten worden vooraleer we ingrijpen op de andere kant van de weegschaal.”

Beluister hier het volledige gesprek met minister Weyts in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen