AFP or Licensors

AstraZeneca ook bij 55-plussers, geen uitstel tweede Pfizer-dosis: dit hebben de ministers van Volksgezondheid beslist

Het AstraZeneca-vaccin kan nu ook worden toegediend bij 55-plussers. Dat zijn de ministers van Volksgezondheid overeengekomen in een gezamenlijk overleg. Ze volgen daarbij een advies van de Hoge Gezondheidsraad. Het interval tussen een eerste en tweede prik van het Pfizer-vaccin wordt voorlopig niet vergroot, maar de reserves worden wel afgebouwd. Het afschaffen van een tweede prik van de coronavaccins is "voorlopig van tafel". Ondertussen levert AstraZeneca (opnieuw) minder vaccins.

De ministers van Volksgezondheid bogen zich vanmiddag over het advies van de Hoge Gezondheidsraad van gisteren. Dat advies ging over de drie vragen die federaal minister Frank Vandenbroucke (SP.A) de raad had voorgelegd: mogen 55-plussers voortaan ook het AstraZeneca-vaccin krijgen, kan de tijd tussen de eerste en tweede prik van het Pfizer-vaccin opgetrokken worden en volstaat bij de drie huidige vaccins (Pfizer, Moderna en AstraZeneca) één prik in plaats van twee?

Bekijk hier het fragment in "De zevende dag" van afgelopen zondag waar minister Vandenbroucke het heeft over de drie vragen (en lees daaronder verder):

Videospeler inladen...

De vaccinatie van 85-plussers kan worden vervroegd naar 15 maart

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V)

Op de eerste vraag over de inzet van AstraZeneca bij ouderen was het antwoord  van de raad "ja", op de andere twee vragen was het antwoord eerder "in sommige situaties" en "nee". De politiek besloot vanmiddag de adviezen te volgen. Gisteren werd door experts gezegd dat de inzet van AstraZeneca bij ouderen alvast voor een versnelling van de vaccinatiestrategie kan zorgen.

AstraZeneca ook bij 55+

Dat de ministers besloten om het AstraZeneca-vaccin nu ook bij ouderen in te enten, is geen verrassing. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) liet vanmiddag in het parlement al blijken (voor het overleg) dat het advies daarover gevolgd zou worden, en dat de vaccinatiecampagne zo wordt versneld. "De vaccinatie bij de 65-plussers, beginnende met de 85-plussers, kan worden opgestart op 15 maart. En da's twee weken vroeger dan gepland", aldus Beke. De minister herhaalde die ambitie kort na het overleg tussen de ministers in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Herbeluister hier het gesprek met minister Beke over de beslissingen en aanpassingen aan de vaccinatiecampagne (en lees daaronder verder):

Minister Beke herhaalde op Radio 1 ook dat hij de opdracht heeft gegeven aan zijn administratie om alvast naar zo'n 32.000 mensen in de doelgroep een uitnodiging te sturen, voor een prik in de vaccinatiecentra (al moest hij dat cijfer later op de avond bijstellen naar 19.000, door een lagere levering van AstraZeneca). Het gaat dan om 85-plussers die nog zelfstandig thuis wonen (in de woonzorgcentra en assistentiewoningen wordt en werd al langer gevaccineerd). Dat zei hij vanmiddag ook in het parlement.

Herbekijk hier de tussenkomst van minister Wouter Beke in het parlement vanmiddag over het AstraZeneca-vaccin (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Tussentijd Pfizer niet opgetrokken

De ministers besloten het tijdsinterval tussen een eerste en tweede prik van het Pfizer-vaccin voorlopig niet op te trekken. Het advies van de Hoge Gezondheidsraad was daarover voorzichtig. De tussentijd vergroten kan, maar "de tweede prik ligt bij voorkeur nog steeds zo dicht mogelijk bij de 21 dagen", klonk het bij vaccinoloog Pierre Van Damme gisteren. 

Het interval tussen eerste en tweede prik optrekken naar 35 dagen als de epidemiologische situatie slechter wordt, zou volgens de raad wel kunnen. Federaal minister Vandenbroucke laat weten "dat ze nog extra advies inwinnen over de optrekking van het interval, ook op juridisch vlak." Een dergelijke aanpassing houdt een afwijking van de bijsluiter in, wat mogelijk moet worden goedgekeurd door Europa.

We gaan extra advies vragen over de termijnswijziging van Pfizer, ook op juridisch vlak

Minister Frank Vandenbroucke (SP.A)

Vlaams minister Beke zei vanmiddag in het parlement (nog voor het overleg) dat de mogelijkheid om het interval op te trekken wel betekent dat er meer risico genomen kan worden, en dat niet alle tweede dosissen van Pfizer gereserveerd in stock moeten blijven liggen. Daardoor kan het Pfizer-vaccin al in de week van 29 maart structureel worden ingezet in de vaccinatiecentra, dat is 1 week vroeger dan gepland. Ook minister Vandenbroucke bevestigt dat de buffers kunnen worden afgebouwd.

Bekijk hier wat minister Beke zei over de inzet van het Pfizer-vaccin in de vaccinatiecentra (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Tweede dosis blijft behouden

De ministers van Volksgezondheid besloten om vast te houden aan een tweede prik van de drie beschikbare coronavaccins (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). Ook de Hoge Gezondheidsraad adviseerde gisteren om die tweede prik niet los te laten. 

"Er is geen wetenschappelijke evidentie om dat te ondersteunen", zei vaccinoloog Pierre Van Damme daar gisteren al over. Nochtans toonde een recente Britse studie aan dat 1 dosis al een hoge bescherming tegen het coronavirus biedt. "Voorlopig is de afschaf van een tweede prik van tafel", laat minister Vandenbroucke weten.

Ondertussen ... levert AstraZeneca opnieuw minder vaccins

Hoe de versnelling van de vaccinatiecampagne er zal uitzien hangt af van de leveringen door de producenten. Net vandaag liet AstraZeneca weten dat ze hun aantallen opnieuw naar beneden bijstellen. Voor de week van 15 maart zullen er 13.900 minder vaccins worden geleverd. In totaal krijgt ons land in die week 95.600 dosissen in plaats van de voorziene 109.500. De vaccinatiecampagne kan daardoor vertraging oplopen.

De zorgverleners in de eerstelijnszorg zullen verder voorrang krijgen bij vaccinaties, met 76.700 vaccins. 18.900 AstraZeneca-vaccins zullen gaan naar de 85-plussers. In het parlement zei Beke dat er zo'n 32.000 85-plussers een uitnodiging krijgen, dat zijn er dus in eerste instantie maar een kleine 19.000, zoals hij in "Het Journaal" aangaf.

Bekijk hier het gesprek met minister Beke in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen