Burgemeester Turnhout: "Wegvallen sociaal leven voelt zoals stoppen met roken"

Paul Van Miert (N-VA), de burgemeester van Turnhout, mist het sociale leven dat hij had voor de coronacrisis. Dat blijkt uit de bevraging die Radio 2 heeft gedaan bij alle burgemeesters naar aanleiding van '1 jaar corona'. "Ik ben nog nooit zoveel thuis geweest als nu en dat is als sociaal beest niet makkelijk", vertelt Van Miert op Radio 2 Antwerpen.

Van Miert zit al sinds 2006 in de lokale politiek en is vertrouwd met het sociale leven dat daarbij komt kijken. Het is net dat dat hij het meeste mist. "Als lokale mandataris ga je regelmatig naar recepties, culturele activiteiten, jubilarissen. Dat viel plots allemaal weg. Ik had opeens veel tijd en was veel thuis. Tot grote vreugde van mijn vrouw. Maar nu mis ik dat wel", zegt Van Miert.

Toch wil de burgemeester van Turnhout niet teveel klagen. "Ik denk dat er andere bevolkingsgroepen zijn die het veel moeilijker hebben.  De ouderen van dagen die plots geen bezoek meer mogen krijgen. Die eenzaamheid lijkt me vreselijk. Langs de andere kant heb je de studenten, die deze studentenjaren nooit meer terug krijgen. Dat is veel erger", klinkt het.

Van Miert hoopt dat de coronacrisis snel achter de rug is. "Als het vaccineren wat sneller kan gaan, dan kunnen we mensen snel weer perspectief geven. Ik denk dat velen dat écht nodig hebben om de coronamaatregelen nog even vol te houden".

Meest gelezen