CD&V-voorzitter Joachim Coens: "Gevolgen mogelijk voor wie coronavaccin weigerde nadat iedereen kans heeft gekregen"

Volgens CD&V-voorzitter Joachim Coens zouden er op termijn "consequenties" kunnen komen voor mensen die een coronavaccin hebben geweigerd. Dat zei Coens in "De afspraak". Coens zegt niet te pleiten voor maatregelen, maar zegt wel dat die discussie op een gegeven moment onafwendbaar wordt.

Mensen verplichten om een coronavaccin te laten zetten, dat kan niet, zegt CD&V-voorzitter Coens. "Maar als iedereen de kans heeft gehad om gevaccineerd te zijn en sommigen hebben dat niet willen doen, dan denk ik dat er daar consequenties aan kunnen verbonden worden", aldus Coens. De voorzitter van de Vlaamse christendemocraten denkt concreet aan eventuele gevolgen rond tewerkstelling, deelname aan grote manifestaties of buitenlandse reizen.

Omgekeerd: wat met mensen die al een vaccin hebben gekregen. Zouden die al wat meer mogen op termijn dan anderen? Volgens Coens is het "zeer moeilijk om een onderscheid te maken als niet iedereen de kans heeft gehad om zich te laten vaccineren". Hij ziet wel eventuele mogelijkheden als een belangrijk deel van de kwetsbaren gevaccineerd is. "Maar je moet altijd risico-inschattingen doen".

Even voor de duidelijkheid: Coens pleit niet voor maatregelen, hij zegt vooral dat die discussie onafwendbaar wordt. Al is het maar, bijvoorbeeld, omdat andere landen enkel reizigers zullen toelaten die een bewijs van vaccinatie kunnen voorleggen. "Onze grootste bezorgdheid is dat mensen zich zoveel mogelijk laten vaccineren." Wat overigens ook zijn partijgenote en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden zei tijdens De Ochtend op Radio 1. "We moeten zo veel mogelijk mensen gevaccineerd krijgen en nadenken over een systeem om twijfelaars te overtuigen."

Coens blikt ook vooruit naar het Overlegcomité van komende vrijdag, waar de coronamaatregelen opnieuw zullen geëvalueerd worden. "Het is belangrijk om de motivatie en het mentaal welzijn van de mensen in de gaten te houden", zegt de CD&V-voorzitter. Hij pleit voor grotere sociale bubbels, een bubbel van 10, voor buitenactiviteiten. "Dat moet vrijdag besproken worden", klinkt het. Een datum voor wanneer zo'n maatregel zou kunnen ingaan, gaf Coens niet. "Wat veilig kan, moet je zo snel mogelijk doen." Momenteel mag een groep van 4 buiten samenkomen, met respect voor social distancing. 

Bekijk het gesprek met CD&V-voorzitter Joachim Coens in "De afspraak": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen