De Gentse universiteit onderzoekt of soja ook in Vlaamse grond groeit

Wetenschappers gaan de sojateelt uittesten in 1.000 tuinen van gewone mensen.  Ze gaan kijken op welke grond de zaden groeien en kunnen dan verder onderzoeken of het haalbaar is om hier met sojateelt te starten.  Einddoel is om landbouwers bij ons duurzame soja te laten verbouwen.

Om de teelt van soja bij ons winstgevend en milieuvriendelijk mogelijk te maken, is er nog onderzoek nodig, onder meer naar het soort bodem die het best voor soja geschikt is. De universiteiten van Gent en Leuven en enkele Vlaamse onderzoekscentra zijn volop bezig met dat onderzoek, maar ze zoeken dus nog hulp van een duizendtal Vlamingen. Die mensen moeten bereid zijn om een vierkante meter van hun tuin af te staan om er soja te kweken. 

Bacteriën spelen een belangrijke rol

Nu is het nog onduidelijk of soja wel zal groeien in onze grond. Het zijn de bacteriën die in de grond zitten die een belangrijke rol spelen bij de groei. En met die bacteriën kunnen de wetenschappers dan verder aan de slag om te kijken hoe soja hier nog beter kan groeien. De plant wordt vaak gebruikt als dierenvoeding en ook bij mensen als basis voor vleesvervangers. De sojaproducten die we nu gebruiken, komen uit het buitenland.  

Onderzoek van de Gentse universiteit

" In één gram aarde kan je ongeveer een miljoen bacteriën terugvinden", zegt professor Sofie Goormachtig van de UGent. "Vooral Rhizobium-bacteriën kunnen nauw met soja leven." In 1000 Vlaamse tuinen zal onderzocht worden of de sojaplant gedijt. " In mei moeten de tuiniers zaaien, en om de zoveel weken moeten ze doorgeven hoe het met de planten gaat. Of het een succes wordt, hangt af van bepaalde bacteriën in de bodem, want zij zorgen ervoor dat de sojaplant groeit en zaden van goeie kwaliteit levert. We voorspellen dat in 20 procent van de tuinen dat het een succes wordt en dat er wortels gevormd worden" 

Einddoel is om landbouwers bij ons duurzame soja te laten verbouwen, want nu voeren we per jaar 800.000 ton in, vaak uit Brazilië of Argentinië. Daar wordt Amazonewoud gekapt of platgebrand, om er soja te kweken.

Meest gelezen