Radio 2

De werken aan de binnenkant van de Boekentoren zijn afgerond: “Het gaat om 30 kilometer aan boekenrekken”

De werken aan de binnenkant van de Boekentoren zijn afgerond.  Na 9 jaar renovatie is de Boekentoren weer klaar  voor gebruik. In de zomermaanden wordt gestart met de verhuizing van de boeken, die nu in verschillende depots van universiteitsgebouwen liggen. “Het wordt nog een enorm werk”, zegt hoofdbibliothecaris Dries Moreels.

Het gebouw is een ontwerp van Henry Van de Velde, die in 1933 de opdracht kreeg een universiteitsbibliotheek in Gent te ontwerpen. De toren is 66 meter hoog. Negen jaar geleden zijn renovatiewerken gestart en na de buitenwerken is nu ook de binnenkant van het gebouw af.  “Nu staat het in zijn pure vorm klaar als bibliotheek. Het is echt een uniek moment”, vertelt Moreels. De komende maanden zullen de boekenrekken gezet worden. Ze zullen in totaal 30 kilometer lang zijn. “Het gebouw staat nu leeg, maar we gaan het vullen met meubels en boeken.”

Aan het einde van het jaar komen de eerste boeken. We zullen daar 3 jaar mee bezig zijn
Dries Moreels hoofdbibliothecaris

Vleugels gebouw moeten nog vernieuwd worden

Volgens Dries Moreels is het de bedoeling dat iedereen het gebouw weer binnen kan in september. " We hopen dat de coronapandemie ons toelaat om mensen te laten genieten van de binnenkant van het gebouw. Hopelijk kunnen studenten er tegen september weer binnen om te studeren. "

De zijkant van het universiteitsgebouw moet wel nog gerenoveerd worden. Dat zal nog een paar jaar duren.  

Meest gelezen