Radio 2

Dendermonde blaast traditie nieuw leven in en plant notelaars op dijken: "Iedereen mag ze komen rapen"

Stad Dendermonde heeft aan de Schelde in deelgemeente Grembergen 20 notelaars geplant op de dijk om een oude traditie nieuw leven in te blazen.  Lang stonden daar notelaars maar die verdwenen ongeveer een eeuw geleden. Nu zijn ze terug, in de herfst mag iedereen noten komen rapen. 

“Het oude gebruik om notelaars te planten op dijken was ook in Dendermonde traditie”, zegt schepen van Natuur Lien Verwaeren (CD&V). “Noten werden geoogst en het hout kende tal van toepassingen. In Baasrode zou er van de notenschillen vroeger zelfs cognac zijn gestookt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn de meeste van die dijkaanplantingen met okkernoot verdwenen voor de productie van geweerkolven. Intussen zijn er op verschillende plekken al notenbomen heraangeplant, nu dus ook in Grembergen.”

In Baasrode zou er van de notenschillen vroeger zelfs cognac zijn gestookt

Schepen Lien Verwaeren (CD&V)

“Deze 20 notelaars zijn typisch voor de streek en zijn uitstekend geschikt voor de biodiversiteit. Ze zijn aantrekkelijk voor vogels en andere dieren, en zijn perfect aangepast aan de bodem. De notelaars vormen een mooie aanvulling in Grembergen Broek, nabij ’t Groot Schoor en de geboortelaan in de buurt. Door het feit dat notenbomen generaties lang meegaan, zullen nog vele wandelaars hun vruchten kunnen plukken.”

Meest gelezen