Eerstelijnszone in Limburg raadt kleuterjuffen af om zich nu al te laten vaccineren: "Laat eerst je moeder aan de beurt"

In de eerstelijnszone Zuid-Oost Limburg wordt zo’n dertig juffen afgeraden om zich nu al te laten vaccineren. De burgemeesters van die gemeenten hadden hen op de lijst met prioritaire zorgberoepen gezet. Maar leerkrachten vallen in principe niet onder de tachtig zorgberoepen die in deze fase van de campagne een vaccin krijgen.

De burgemeesters van de gemeenten Bilzen, Hoeselt en Riemst hadden een dertigtal kleuterjuffen ouder dan 50 op de lijst voor prioritaire vaccinatie gezet. Lokale besturen hebben namelijk de optie om zelf mensen toe te voegen onder de categorie "andere". Een dertigtal kleuterjuffen kregen al een vaccinatie-uitnodiging en worden normaal gezien volgende week gevaccineerd, of krijgen de komende dagen nog een uitnodiging in de bus.

Dokter Luc Hendrickx, voorzitter van de eerstelijnszone Zuid-Oost Limburg, raadt hen nu aan zich af te melden en samen met het brede publiek te wachten op een vaccin.

Gisteren nog bevestigde Bilzens burgemeester Johan Sauwens dat de inentingen van de kleuterjuffen zullen doorgaan. De uitnodigingen kunnen namelijk niet meer geannuleerd worden. De kleuterjuffen kunnen de vaccins enkel nog zelf weigeren. “Ik zou het ten zeerste appreciëren dat je voorlopig afziet van jouw voorrangsbeurt", richt Hendrix zich tot de kleuterjuffen. "Wij nemen je met plezier op in de reservelijst en je komt sowieso aan de beurt als het de beurt is van je leeftijdsgroep."

In de werkgroep hadden we afgesproken om de uitnodigingen in te trekken, maar burgemeester Sauwens is geen lid van die werkgroep.

Sprak Sauwens dan voor zijn beurt? "In de werkgroep hadden we afgesproken om de uitnodigingen in te trekken, maar de burgemeester is geen lid van die werkgroep. Ik heb onze bezorgdheid dus zelf naar buiten gebracht", vertelt Hendrickx. "We kunnen de kleuterjuffen het vaccin niet weigeren, de vaccinaties gaan dus gewoon door zoals gepland, tenzij ze zich zelf afmelden."

Vaccins gaan niet verloren

Dokter Hendrickx wil nu eerst de mensen in zorgberoepen die wel op de lijst staan vaccineren en de vastgelegde volgorde respecteren. Er zullen dus geen vaccins verloren gaan. Kinesisten bijvoorbeeld, komen nu aan de beurt.

De kleuterjuffen kunnen zich eventueel wel op de reservelijst laten zetten. Als er dan vaccins over zijn, kunnen ze toch vroeger worden opgeroepen. Dokter Hendrickx doet een warme oproep: "Zorg dat eerst je moeder gevaccineerd is, alvorens je zelf gevaccineerd wordt.”

Meest gelezen