AFP or licensors

Duitse inlichtingendienst beschouwt uiterst rechtse partij AfD als verdachte organisatie: "Partij heeft angst om hierdoor kiezers te verliezen"

De binnenlandse inlichtingendienst van Duitsland heeft de uiterst rechtse oppositiepartij AfD (Alternative für Deutschland) ingeschaald als mogelijk extremistisch. Dat hebben Duitse media gemeld. De hele partij wordt als verdacht beschouwd en kan voortaan door de inlichtingendienst in de gaten worden gehouden. "Waar  AfD bang voor is, is dat kiezers hierdoor weg zouden lopen van de partij", duidt Marja Verburg, historicus verbonden aan het Duitslandinstituut in Amsterdam op Radio 1 in 'De wereld vandaag'. 

In Duitsland heeft Thomas Haldenwang, de voorzitter van de nationale inlichtingendienst (BfV), de regionale kantoren via een videoconferentie op de hoogte gebracht van de beslissing, dat zegt het Duitse persbureau DPA. Er wordt geen officiële bevestiging gegeven van de informatie.

AfD is de op twee na grootste partij in het nationale parlement, en is daarmee ook de grootste oppositiepartij. AfD werd in 2013 gesticht als eurokritische partij, maar evolueerde, onder meer door de vluchtelingencrisis in 2015, tot een antimigrantenpartij. Intussen heeft de partij parlementsleden in alle zestien Duitse deelstaten. In de meeste regio's in het oosten van Duitsland haalt de partij meer dan twintig procent van de stemmen.

Volgens historicus Marja Verburg betekent deze inschaling dat de binnenlandse inlichtingendienst van Duitsland (BfV) meent dat de AfD een gevaar vormt voor de democratie en de rechtstaat in Duitsland. "Op het moment dat ze zo’n partij als verdacht beschouwen, mogen ze informanten inzetten en telefoons afluisteren en mails meelezen."

Rapport van meer dan 800 pagina's"

De partij krijgt volgens de historicus dit label na grondig onderzoek van de BfV.  "Na twee jaar onderzoek (...) hebben ze besloten, dat er genoeg aanwijzingen zijn voor schending van menselijke waardigheid en dat de partij als geheel de democratie wil ondermijnen. BfV vindt dat ze daar voldoende aanwijzingen voor heeft", gaat Verburg verder."Ze heeft een rapport van meer dan 800 pagina’s geschreven en dat juridisch laten checken." 

Volgens de historicus werd verwacht dat de inlichtingendienst het besluit eerder bekend zou maken, maar de AfD heeft een rechtszaak aangespannen om het besluit tegen te houden. "Zolang de rechtszaak loopt, wil de BfV er niets over kwijt."

(Lees verder onder de foto)

(c) dpa-Zentralbild

"Extreemrechtse vleugel binnen de partij"

Wat bovendien een belangrijke rol speelt, is de extreemrechtse vleugel binnen de partij Der Flügel, die werd ondertussen opgedoekt. "Daarvan heeft de BfV gezegd dat ze bewezen extremistische intenties hebben. Der Flügel heeft zichzelf opgeheven om te voorkomen dat het tot problemen zou leiden, maar de BfV zegt dat de invloed van de extremisten nog steeds groot is in de partij. Eigenlijk is die invloed de afgelopen jaren enkel groter geworden", duidt Verburg. "Daarom wil de inlichtingendienst nu de partij als geheel in de gaten houden."

"Verdeeldheid binnen de partij"

Bovendien heerst er verdeeldheid binnen de partij, dat was duidelijk te merken op het laatste partijcongres. "De voorzitter van AfD  hield een vlammend betoog om weg te blijven van rechts-radicalisme en om de toon te matigen, maar een heleboel AfD’ers wil dat helemaal niet. Ze zijn er net op uit om het hele systeem omver te werpen."

Angst om kiezers te verliezen

De beslissing van het BfV komt nauwelijks een half jaar voor de parlementsverkiezingen, die op 26 september moeten plaatsvinden. AfD-voorzitter Tino Chrupalla heeft het nieuws al "schandalig" genoemd. "Hoewel de overheid die beslissing niet mag bekendmaken, wordt er toch informatie naar de media verspreid om de democratische strijd ten nadele van AfD te beïnvloeden",  zei de voorzitter.

"Waar de AfD bang voor is, is dat kiezers hierdoor weg zouden lopen van de partij", weet Verburg. Volgens de historicus doen ze wel vaker onder meer rechts-radicale uitlatingen. "Maar dat heeft ze nog nooit stemmen gekost”, besluit Verburg. 

Meest gelezen