Radio 2

Provincie West-Vlaanderen geeft extra steun aan vrijwilligers van het North Seal Team

De provincie West-Vlaanderen gaat het North Seal Team steunen. In dat team zitten vrijwilligers die ervoor zorgen dat de zeehonden aan de Belgische kust op hun gemak kunnen uitrusten op het strand.

Veel mensen komen te dicht bij de dieren, omdat ze denken dat de zeehonden ziek zijn. Of ze willen een foto maken. Daarom werd de organisatie North Seal Team opgericht. "Net na de eerste lockdown zijn we begonnen met een oogje in het zeil te houden op de ligplaatsen van de zeehonden, om ze te beschermen tegen de grote massa", vertelt Inge De Bruycker van het North Seal Team. 

"In Oostende alleen al hebben we 21 vrijwilligers die de klok rond de strekdam in het oog houden. Al zijn we natuurlijk momenteel beperkt door de avondklok. Maar intussen is de vereniging al uitgebreid naar de volledige kustlijn. Zo hebben we in elke kustgemeente een aantal vrijwilligers." Die vrijwilligers worden dan opgeroepen als er zeehonden te zien zijn.

De steun van de provincie West-Vlaanderen is nu meer dan welkom

Inge De Bruycker, North Seal Team

Steun is welkom

Dat de steun van de provincie West-Vlaanderen meer dan nodig is, bleek afgelopen weekend nog in Knokke-Heist. Daar moest een gezonde zeehond naar een rustigere plaats gebracht worden, omdat er te veel mensen naar het dier kwamen kijken. "Zo'n drastische ingreep brengt heel wat stress mee voor het dier, maar we konden niet anders", zegt De Bruycker. "De dieren zijn eigenlijk het slachtoffer geworden van hun eigen succes. We proberen de mensen op hun fouten te wijzen en hen te sensibiliseren."

Ingrid is met haar organisatie naar de gouverneur van West-Vlaanderen gestapt om het probleem uit te leggen en steun te vragen. "We zijn heel goed ontvangen geweest en gouverneur Decaluwé wou onze organisatie onmiddellijk steunen", legt Inge uit. "Daarom werd de provincie ingeschakeld. Zij gaan ons nu helpen met het plan om over de hele kustlijn dezelfde uniforme maatregelen te nemen. Wij gaan allemaal hesjes krijgen zoals we er nu al hebben, maar dan met ons eigen logo en dat van de provincie op. We krijgen ook badges van het North Seal Team voor de hele de kust en ook nog uniforme borden met dezelfde informatie op. Er komen ook brochures om toeristen te informeren."

Meest gelezen