Videospeler inladen...

Fidesz van Hongaarse premier Orbán neemt ontslag uit EVP-fractie: "Ondemocratisch, onrechtvaardig en onaanvaardbaar"

Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán, neemt ontslag uit de EVP-groep in het Europees Parlement. De Europese Volkspartij had vanochtend met een ruime meerderheid de herziening van een intern reglement goedgekeurd die het mogelijk maakt om leden te schorsen en zelfs uit te sluiten. Viktor Orbán had er afgelopen weekend mee gedreigd dat Fidesz uit de EVP-groep zou stappen als het reglement zou worden goedgekeurd. Middels een giftige ontslagbrief voegt hij nu de daad bij het woord.

Met 84,1 procent voor-stemmen en 15,9 procent tegenstemmen hebben de leden van de EVP vanochtend de nieuwe regels van het interne reglement goedgekeurd. Daarmee werd de vereiste tweederdemeerderheid ruim gehaald. 

Door deze stemming is het slechte huwelijk tussen Fidesz en de EVP-groep na een lange vechtscheiding nu helemaal voorbij. De afgelopen jaren werden vele ruzies uitgevochten, maar de partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán werd altijd aan boord gehouden van de grootste fractie in het Europees Parlement.

Geschorst

Het ging het afgelopen jaar echter van kwaad tot erger. Uit onvrede met het autoritaire beleid van premier Viktor Orbán in Hongarije werd Fidesz in maart van vorig jaar al tijdelijk geschorst door de EVP. 

Een uitspraak van Fidesz-fractieleider Tamás Deutsch was de druppel die de emmer van de andere EVP-leden helemaal deed overlopen. Deutsch had EVP-fractieleider Manfred Weber verweten dat hij “Gestapo-methodes” gebruikte tegen de Hongaarse regering.

Ontslagbrief

Door de schorsing werd Fidesz al uitgesloten van alle EVP-bijeenkomsten en konden de Hongaren niet meedingen naar posten binnen de EVP. De twaalf verkozenen van Fidesz bleven intussen wel nog in de EVP-fractie in het Europees Parlement. 

Maar daar is nu een einde aan gekomen. De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft een brief naar EVP-fractievoorzitter Manfred Weber gestuurd waarin hij het ontslag van zijn partijgenoten aankondigt. 

Bekijk hier de reportage van "Terzake" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...
De amendementen op de EVP-regels zijn duidelijk een vijandige zet tegen Fidesz en onze kiezers
Hongaars premier Viktor Orban

In de brief schrijft Orbán dat hij het betreurt dat de EVP in volle coronacrisis verlamd wordt door interne administratieve zaken en "probeert de democratisch verkozen parlementsleden te muilkorven".

"De amendementen op de EVP-regels zijn duidelijk een vijandige zet tegen Fidesz en onze kiezers", schrijft Orbán scherp. "Ondemocratisch, onrechtvaardig en onaanvaardbaar", noemt hij het. En daarom heeft de partijleiding volgens de Hongaarse premier beslist om onmiddellijk de EVP-groep te verlaten. (Lees verder onder de tweet met de ontslagbrief.)

Nu de 12 Fidesz-Europarlementsleden uit de fractie verdwijnen, blijft de EVP nog altijd afgetekend de grootste groep in het Europees Parlement. Het Europarlementslid van zusterpartij KDNP zou wel bij de groep blijven.

Voor de duidelijkheid: de Fidesz-leden verlaten nu de EVP-fractie, maar nog niet de partij. Daar moet nog over gestemd worden.

Bekijk hieronder de journaalreportage (3 maart 2021) over de Fidesz-partij die uit de EVP stapt: (lees daaronder verder)

Videospeler inladen...

Reactie

CD&V, dat ook deel uitmaakt van de EVP,  had al langer om de uitsluiting van de Fidesz-parlementsleden gevraagd.  De partij reageert dan ook tevreden op het ontslag. 

CD&V-Europarlementslid Tom Vandenkendelaere denkt niet dat de EVP-fractie er nu slechter aan toe is. “Integendeel, het is goed te zien dat mensen die de normen en waarden van onze fractie niet volgen, nu hun conclusies trekken en de fractie verlaten.”

De reactie van staatssecretaris Sammy Mahdi zit op dezelfde lijn, al klinkt het iets scherper. Op Twitter schrijft hij dat hij zich nu iets meer thuisvoelt in zijn Europese fractie, waar geen plaats is voor "homofobe politici die de rechtsstaat ondermijnen". 

Pikant detail dat u zich vast nog herinnert: in december stapte Fidesz-Europarlementslid József Szájer nog op omdat hij in Brussel betrapt was na een homoseksueel lockdownfeest.

Meest gelezen