Overnemer gezocht voor Boekenbeurs: financiële problemen bij organisator Boek.be blijven aanslepen

De financiële problemen bij Boek.be, de organisator van de Boekenbeurs in Antwerpen, blijven aanslepen. Om uit schulden te geraken, zoekt Boek.be nu een overnemer voor de Boekenbeurs. Ook de andere activiteiten en bezittingen van Boek.be staan te koop. 

Boek.be kampt al langer met financiële problemen. De belangrijkste bron van inkomsten van de organisatie is de jaarlijkse Boekenbeurs in Antwerp Expo. Dat gaat onder meer over standgeld van uitgeverijen en ticketprijzen. Twee jaar geleden zag het er nog goed uit. Na enkele jaren van dalende bezoekerscijfers, kwamen opnieuw meer bezoekers naar de beurs, 123.658 om precies te zijn. De vernieuwing die Boek.be had opgezet, sloeg aan. 

Maar vorig jaar moest het evenement noodgedwongen worden afgelast. Heel wat standhouders weigerden zich in te schrijven, omdat de situatie veel te onzeker was door de uitbraak van het coronavirus. Daardoor had Boek.be zo goed als geen inkomsten meer. 

In mei kondigde Boek.be al aan dat er ontslagen zouden vallen. In september kwam dan het nieuws dat Boek.be in zware financiële problemen zat en bescherming tegen schuldeisers kreeg. Sindsdien werkt de organisatie aan een herstructureringsplan. 

Uiteindelijk kwam er in november wel nog een digitaal alternatief voor de Boekenbeurs. Boekenliefhebber Tom De Cock interviewde honderden auteurs en illustratoren over hun nieuwe boeken. De Boekenmarathon was ook te volgen via VRT.NU

9 personeelsleden

Op dit moment werken nog 9 mensen bij Boek.be. Voor hen is het nu afwachten of er een overnemer gevonden wordt. Om dat proces in goede banen te leiden, is een gerechtelijk mandataris aangesteld. Die heeft tot 19 april de tijd om een overnemer te zoeken, maar die termijn kan nog verlengd worden.

Ik hoop dat heel Vlaanderen zich aanbiedt om dit te kopen met goede bedoelingen. 

Nathalie Vermeersch, gerechtelijk mandataris

Gerechtelijk mandataris Nathalie Vermeersch heeft er goede hoop op dat er een overnemer gevonden wordt. "Ik denk dat iedereen die het boek bemint en het boek graag leest daarin kan geïnteresseerd zijn. Ik hoop dan ook dat heel Vlaanderen zich aanbiedt om dit te kopen met goede bedoelingen. Dat zou bijvoorbeeld een stad kunnen zijn, dat zou een organisatie kunnen zijn, een andere boekenbeurs. We kunnen ook over de grens kijken, misschien is daar ook interesse."

"In 2019 heeft de Boekenbeurs geprobeerd om een herstructurering door te voeren, maar corona heeft roet in het eten gegooid. Daardoor hebben ze de plannen die ze wilden uitrollen, niet meer kunnen realiseren. Ik hoop dat de Boekenbeurs in het najaar 2021 weer zal kunnen georganiseerd worden. Misschien niet meer in de vorm die we kennen sinds 1932, maar ik hoop dat de beurs blijft bestaan", zegt Vermeersch.

De stad Antwerpen zal de Boekenbeurs niet overnemen. De stad wil er wel mee voor zorgen dat de Boekenbeurs in Antwerpen blijft, zegt schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud: "De Boekenbeurs is met recht en reden al vele decennia een monument in onze stad. Het zou bijzonder jammer zijn indien de Boekenbeurs dus zou verdwijnen. We gaan er heel hard aan werken om samen met de gerechtelijk mandataris mogelijke overnamepistes te bekijken en er alles aan doen om de Boekenbeurs in Antwerpen te houden. Maar tegelijk: schoenmaker blijf bij je leest, en dat geldt natuurlijk ook voor de stad Antwerpen."

Belangenorganisatie

Boek.be overkoepelt verschillende belangenorganisaties van de Vlaamse boekensector. De vereniging werd in 1929 opgericht onder de naam Vereniging van het Vlaamse Boekenwezen. Sinds begin jaren 30 organiseert ze de jaarlijkse Boekenbeurs in Antwerpen. De organisatie krijgt geen structurele subsidies. 

De Boekenbeurs heeft een lange traditie en is nog steeds belangrijk om mensen aan te zetten tot lezen. "Op de Boekenbeurs gebeurt zoveel meer dan enkel en alleen boeken kopen", zegt Sylvie Dhaene, de directeur van Iedereen Leest, een organisatie die campagnes organiseert rond leesbevordering. "Het is een heel laagdrempelig initiatief. Daar komen scholen op af, daar kun je auteurs ontmoeten. De Boekenbeurs kan echt een feest zijn."

Bekijk de reportage in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen