AFP or licensors

Frankrijk verbiedt extreemrechtse groep Génération Identitaire

In Frankrijk wordt Génération Identitaire ontbonden. Dat heeft de Franse regering beslist. De extreemrechtse groep kwam de voorbije jaren in het nieuws met spectaculaire acties tegen migranten en de islam. De Franse regering zegt dat Génération Identitaire aanzet tot haat, discriminatie en geweld. De ontbinding hing al een tijdje in de lucht, maar het is nu dus ook echt beslist.

Op de wekelijkse ministerraad heeft de Franse regering een besluit genomen dat al een tijdje in de lucht hing. Génération Identitaire wordt ontbonden. Half februari was de procedure in gang gezet, na een nieuwe actie "tegen immigratie". De minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin liet vanmorgen in een tweet weten dat de regering de groep nu echt heeft ontbonden. 

Officieel zegt "Génération Identitaire" dat het een groep is die de lokale, Franse en Europese identiteit verdedigt. Maar de regering zegt dat uit acties en documenten blijkt dat de groep aanzet tot haat en geweld tegen mensen, wegens hun etnische achtergrond of hun geloof. De regering verwijst ook naar het verbod op privémilities. 

De groep zelf is nog maar een paar jaar geleden als onafhankelijke beweging ontstaan. Ze kwam voor het eerst in het nieuws in 2012, met een actie tegen de bouw van een grote moskee in de Franse stad Poitiers. 

De meest spectaculaire actie dateert van 2018, in de Franse Alpen. Migranten die Frankrijk langs een bergpas probeerden binnen te komen vanuit Italië vonden tientallen actievoerders op hun weg en een groot spandoek met de boodschap dat ze niet binnen mochten. Begin dit jaar werd een kleinere, soortgelijke actie opgezet in de Pyreneeën. Eerder al was de groep in opspraak gekomen door nazisympathieën en oproepen van een paar leden tot geweld tegen migranten. 

In 2017 ging "Terzake" op bezoek bij de Noord-Franse afdeling van de Génération Identitaire. Bekijk hier de reportage en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De thuisbasis van Génération Identitaire ligt in Lyon. Maar ook in Lille (Rijsel) vlak bij de Belgische grens is de groep actief. Een leider van de Noord-Franse tak was vorig jaar nog prominent aanwezig op de 11 juliviering in Kortrijk. Vorige maand trok Kamerlid Dries van Langenhove ook naar Parijs, om mee te doen aan de betoging als steun voor Génération Identitaire. Toen al was duidelijk dat de groep zou worden ontbonden. 

Génération Identitiaire is niet zo'n grote groep, volgens Franse deskundigen zijn er zo'n 800 leden. Zelf heeft de groep het over bijna 3.000 leden. Daarnaast zijn er nog sympathisanten, vooral in Frankrijk maar ook in het buitenland. Zo blijkt dat Brendon Tarrant geld had gestort voor de organisatie. Tarrant is de man die in 2019 meer dan 50 mensen doodschoot in een moskee in Christchurch, in Nieuw-Zeeland. 

Enkele leden van de groep werden al veroordeeld wegens geweld of het aanzetten tot rassenhaat. De groep zal wellicht naar de Franse Raad van State stappen, om zijn ontbinding aan te vechten. 

20 februari, betoging in Parijs tegen voorgenomen ontbinding van Génération Identitaire
AFP or licensors

Meest gelezen