Riemstenaar Wim Peumans schrijft boek over seksuele identiteitscrisis bij moslimmannen en -vrouwen

Voor een wetenschappelijke studie interviewde Riemstenaar Wim Peumans jaren geleden moslims die homo, lesbienne, biseksueel of transgender waren.  Het waren stuk voor stuk moslims die worstelden met hun identiteit en op veel onbegrip stootten in hun omgeving. 7 jaar later zocht Peumans de getuigen uit zijn boek opnieuw op en vroeg hij aan een schilder om portretten van hen te maken. 

Hoe is het om moslim te zijn en tegelijkertijd homo, lesbienne, biseksueel of transgender? Dat vroeg antropoloog Wim Peumans zich af. Hij interviewde voor zijn doctoraat verschillende getuigen. 7 jaar later zocht hij 10 van hen opnieuw op en schreef er een boek over dat voor iedereen interessant kan zijn.  

Verhalen over moslims die worstelen met hun identiteit

"Niet iedereen stemde meteen in om geïnterviewd te worden", vertelt Wim Peumans. "Want het zijn gevoelige en intieme verhalen en de personen die ik contacteerde, vertelden me ook dat ze nooit eerder op deze manier hun verhaal hadden kunnen doen."

"Moslims komen niet makkelijk uit de kast", gaat Peumans verder. "Als ze dat al doen, dan is dat zeker niet bij hun ouders. Maar liever zwijgen ze nog. Iedereen weet het wel maar er wordt niet over gesproken. Binnen hun context is dat de beste manier om ermee om te gaan. En waarin zowel zij als hun familie zich kunnen vinden."

Ik ben uit de kast gekomen doordat mijn broer een chatgesprek ontdekte. Ik ben toen door mijn ouders aan de deur gezet

Musti, getuige in "Habibi, lief en leed van LHBT-moslims"

"Dat ik uit de kast kwam, was geen persoonlijke keuze", vertelt Musti, een van de getuigen in het boek van Wim Peumans. "Mijn broer ontdekte een van mijn chatberichten toen ik 15 was. Hij vertelde het mijn mama, ik werd gedwongen het ook tegen mijn papa te zeggen. Ik ben toen aan de deur gezet. We hebben 6 jaar geen contact gehad."

Ik besef nu dat mijn ouders eerst niet wisten hoe ze moesten reageren maar we hebben nu opnieuw contact

Musti

"Ik ben dan naar Santiago de Compostela gewandeld", gaat Musti verder. "Ik heb toen veel kunnen nadenken. Ik besef nu dat mijn ouders niet wisten hoe ze hiermee moesten omgaan. Ze zijn uit de bergen naar hier geëmigreerd en hebben andere waarden dan die waarmee ik hier in België ben opgegroeid. Dat begrijp ik nu. Maar ze zien me graag en ik hen en we hebben nu opnieuw contact met elkaar."

Het is een kwestie van tolerantie

"Het is goed om eens in de spiegel naar jezelf te kijken", besluit Wim Peumans. "Er is zeker meer sensibilisering nodig rond LGBT-moslims, binnen de moslimgemeenschap maar ook binnen de LGBT-gemeenschap. Want ook daar is nog sprake van racisme en islamofobie. Dat zijn heel wat problemen om mee om te gaan."

"De acceptatie van holebi's wordt trouwens nog altijd onderschat", zegt Peumans. "Want het eerste homohuwelijk is van begin deze eeuw maar zelfdoding en depressie komt bij holebijongeren nog altijd meer voor dan bij hetereoseksuele jongeren. Mensen zeggen wel: "Ik heb daar niets tegen, tegen die mensen, maar als het om je eigen kind gaat bijvoorbeeld, is het vaak toch nog een heel ander verhaal. Het is dus zeker goed om soms eens in de spiegel naar jezelf te kijken."

Bij het boek hoort dus ook een tentoonstelling met portretten van de 10 getuigen uit het boek van Wim Peumans. Bekijk daarover het filmpje uit het TV-journaal:

(lees verder onder het filmpje)

Videospeler inladen...

Habibi' (Uitgeverij Vrijdag) is nu verkrijgbaar bij de boekhandel.

Tentoonstelling 'Habibi', MigratieMuseum Brussel, 2-31 maart: www.migratiemuseummigration.be

Online boekvoorstelling 17 maart, 20u. Info: https://humanistischverbond.be/activiteiten/info-habibi-het-lief-en-leed-van-lgbt-moslims-online-boekvoorstelling-en-gespreksavond/

Meest gelezen