Volkssterrenwacht Armand Pien in Gent leert je sterren te tellen om de lichtvervuiling te meten

Vanavond kan je bij de Volkssterrenwacht Armand Pien in Gent leren sterren tellen om zo de lichtvervuiling mee in kaart te brengen. De sterrenwacht leert hoe je zelf sterren kan tellen en hoe je waarnemingen ingeeft. “Sterren tellen is belangrijk, want de gevolgen van lichthinder zijn groot”, zegt Maaike Dubois van Universiteit Gent. 

Wie wil, kan vanavond meehelpen met het tellen van sterren om de lichtvervuiling te meten. Volkssterrenwacht Armand Pien van Universiteit Gent roept mensen alvast op mee te doen. De boodschap is duidelijk: hoe meer sterren je kan tellen, hoe beter het gesteld is met de lichtvervuiling. 

Gevolgen van lichthinder voor dieren

Lichthinder ontregelt ons slaapsysteem, maar ook de dieren hebben er last van. “De gevolgen reiken een pak verder dan je op het eerste gezicht zou denken. Heel veel dieren raken gedesoriënteerd, omdat er te veel kunstlicht aanwezig is. Motten kunnen bijvoorbeeld moeilijk paren door al het licht, en dat is ook weer nadelig voor de dieren die motten eten. Zo zet je een hele keten in gang”, zegt Maaike Dubois van Volkssterrenwacht Armand Pien.

De grootste oorzaak van lichthinder is de verlichting van snelwegen en steden. “Je kan Gent letterlijk vanuit het ISS in de ruimte zien liggen. Dat is niet verwonderlijk met gebouwen die veel licht uitstralen, zoals de Ghelamco Arena. Daarnaast zijn er ook kerken en monumenten die van onder uit verlicht worden. Alles samen geeft dat enorm veel licht”, legt Dubois uit.

Zelf sterren tellen

Wereldwijd wordt er nu een kaart gemaakt om te kijken waar de lichthinder groot is. Bij de Volkssterrenwacht in Gent kan je leren hoe je sterren moet tellen en hoe je de waarnemingen moet ingeven: “Het is eigenlijk heel eenvoudig. We vragen eerst aan de deelnemers om op zoek te gaan naar het sterrenbeeld Orion. Wie vanavond tussen 19u en 20u naar het zuiden of het zuidoosten kijkt, zal zien dat er een drietal sterren netjes op een rij staan. Dat zijn de middenste sterren van het sterrenbeeld Orion.”

Mensen kunnen de sterren nog tellen tot 14 maart. Vandaag is er ook een livestream te zien. Alle info daarover is te vinden op de website van Volkssterrenwacht Armand Pien.

Meest gelezen