HANS PUT

Hoofd Antwerps vaccinatiedorp verbaasd over verspilling vaccins: "Bij ons ligt prikje pas klaar na boeking tijdslot"

Op Spoor Oost worden deze week bijna 3.000 coronaprikjes uitgedeeld van AstraZeneca. Coördinator Jan Stroobants maakt zich sterk dat er in Antwerpen geen vaccins verspild zullen worden. "Bij ons moeten mensen hun komst bevestigen. Pas dan leggen we een vaccin klaar", zegt hij op Radio 2 Antwerpen. Hij maakt zich ook druk over de traagheid van de Belgische vaccinatiecampagne.

Met 2.000 vaccins donderdag en 900 vrijdag staat het vaccinatiedorp Spoor Oost in Antwerpen voor zijn vuurproef. "We draaien op een derde van onze capaciteit. Als dat goed loopt en er zijn voldoende vaccins beschikbaar, kunnen we snel een versnelling hoger schakelen", zegt Jan Stroobants van ZNA ziekenhuizen in "Start Je Dag". Deze week komen op Spoor Oost mensen uit de zorgsector aan bod voor een prik met het vaccin van AstraZeneca. "We geven elk vaccin dat beschikbaar is. Op volle kracht kunnen we 750 vaccins per uur geven. Nu zijn het er dus 3.000 op twee dagen. Dat is betrekkelijk weinig voor een eerstelijnszone met 600.000 inwoners. We hopen dus dat er vanaf de volgende weken meer vaccins van meer producenten beschikbaar zijn."

De traagheid waarmee we moeten vaccineren? Dat is om gek van te worden

Jan Stroobants, Vaccinatiedorp Spoor Oost

Geen vaccins verspild

Stroobants vertelde op Radio 2 dat hij met grote verbazing kijkt naar de verspilling van vaccins in andere vaccinatiecentra. "Dat kan bij ons niet gebeuren. We hebben dat in Antwerpen en Gent anders aangepakt. In de rest van Vlaanderen krijg je een uitnodigingsbrief met een tijdslot om langs te gaan in je lokale vaccinatiecentrum. Men weet daarna amper of mensen zich ook effectief zullen aanbieden. Wij vragen mensen om zelf een moment in te boeken. Zo weten we dat de voorziene sloten ingevuld zijn en dat we kunnen vaccineren. Op die manier hebben we slechts 4% no-shows. Die overtollige vaccins geven we de dag zelf nog aan mensen op de reservelijst." 

Frustratie over late leveringen

Hoe kijkt Stroobants naar de traagheid van de vaccinatiecampgane? "Dat is om gek van te worden. We willen niet liever dan mensen vaccineren. Er moeten nog een paar duizend prikjes bij zorgverleners gezet worden vooraleer we hier op Spoor Oost aan de brede bevolking kunnen beginnen." Volgens Stroobants is de snelheid waarmee dat gebeurt van groot belang. "We kijken allemaal uit naar het herwinnen van onze vrijheden, maar er speelt veel meer. We moeten nu een derde golf vermijden. Elk prikje dat we zetten verkleint de kans dat corona voor iemand fataal afloopt."

Meest gelezen