Afghaanse vrouwen op begraafplaats, archieffoto

IS eist moord op drie tv-medewerksters in Afghanistan op

Terreurorganisatie IS heeft de aanslag in Afghanistan opgeëist, die gisteren het leven heeft gekost aan drie jonge vrouwen die werkten voor een televisiestation. Een vierde vrouw raakte levensgevaarlijk gewond. 

Volgens de eerste elementen uit het onderzoek werden de vrouwen, die bij de lokale tv-zender werkten, neergeschoten op weg naar huis na het werk in de buurt van Jalalabad, een stad in het oosten van Afghanistan. De vrouwen waren tussen de 18 en 20 jaar oud. Ze werden vandaag begraven. 

Het is niet de eerste aanval tegen de lokale tv-zender. In december werd een journaliste van dezelfde zender en haar chauffeur om het leven gebracht in Jalalabad. Niemand eiste die aanslag op.

We werken in een gebied waar extremisten, inclusief gewapende antiregeringsgroepen leven

Hoofd lokale tv-zender

"We werken in een gebied waar extremisten, inclusief gewapende antiregeringsgroepen leven", zei het hoofd van de zender. Zelf werd hij enkele jaren geleden ontvoerd en vier maanden lang vastgehouden.

Volgens de lokale politie zit niet IS maar de taliban achter de aanslag. De taliban ontkent echter alle betrokkenheid. 

Geweld, ondanks vredesgesprekken

Ondanks de start van de vredesgesprekken tussen de taliban en vertegenwoordigers van de Afghaanse overheid in september 2020, blijft het geweld in het land aanhouden. Journalisten, mensenrechtenactivisten en religiegeleerden raken steeds weer in het vizier van extremisten. De Afghaanse  president Ashraf Ghani heeft de aanslagen sterk veroordeeld. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen