Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Wil jij naar de maan? Japanse miljardair zoekt medereizigers voor maanmissie

De Japanse miljardair Yusaku Maezawa wil acht mensen meenemen op de eerste commerciële vlucht van SpaceX rond de maan. Gratis en voor niks. De vlucht zal volgens planning in 2023 worden uitgevoerd.

Goed nieuws voor wie er ooit van heeft gedroomd de maan van dichtbij te zien: de Japanse miljardair Yusaku Maezawa zoekt acht mensen die hem willen vergezellen op een vlucht rond de maan in 2023. Maezawa laat in een video op zijn site weten dat mensen met alle achtergronden welkom zijn én dat hij instaat voor alle kosten.

Bekijk hieronder de boodschap van Yusaku Maezawa. (Lees voort onder video)

De raket wordt momenteel in de Amerikaanse staat Texas ontwikkeld door SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk.  Musk maakte in 2018 al bekend dat zijn bedrijf streefde naar de eerste commerciële vlucht naar de maan. 

Maezawa kocht destijds al twee tickets, maar laat nu weten ze allemaal te hebben gekocht. Hij schat dat er ongeveer tien à twaalf mensen meegaan op de vlucht. Hoeveel hij ervoor neertelde, is niet bekend, maar volgens Elon Musk gaat het over "veel geld".

Criteria

Om mee aan boord te mogen, moeten kandidaten voldoen aan twee vereisten: ze moeten de ruimtevlucht gebruiken om hun eigen werkterrein en de hele maatschappij vooruit te helpen, en ze moeten andere bemanningsleden met dezelfde beweegredenen steunen. 

Belangstellenden kunnen zich vanaf 14 maart registreren. Een week later worden de potentiële deelnemers gescreend. Voor de volgende fasen - een opdracht en een online gesprek- zijn nog geen deadlines vrijgegeven, maar eindinterviews en medische controles zijn momenteel gepland voor eind mei 2021, volgens de website van Maezawa.

Haalbaar?

Sommige ruimtevaartexperts betwijfelen of een maanvlucht met mensen aan boord over twee jaar al haalbaar is. Vorige maand stortte een prototype van het Starship van SpaceX neer in een vuurbal toen het rechtop probeerde te landen na een testvlucht. Dat was het tweede ongeval van die aard, nadat het laatste prototype van het Starship in december een gelijkaardig lot was toebedeeld.

"Ik heb er alle vertrouwen in dat we voor 2023 verschillende keren een baan om de aarde zullen hebben voltooid met Starship en dat het tegen 2023 veilig genoeg zal zijn. Het ziet er veelbelovend uit", zegt Musk in de video van Maezawa.

Meest gelezen