Zesdejaars leren zo veel mogelijk cijfers van het oneindige getal pi vanbuiten: "Zit al aan 130"

Naar aanleiding van pi-dag op 14 maart, de dag waarop wiskundigen het oneindige getal pi vieren, heeft juffrouw Leen Rau van basisschool De Ark in Kessel-Lo haar leerlingen uitgedaagd om zo veel mogelijk cijfer van pi te leren. En dat lijkt aardig te lukken. "Ik dacht dat 25 cijfers uit je hoofd kennen al een mooi resultaat was, maar sommigen zitten al aan 200!"

14 maart is de dag die onder wiskundigen ook wel bekend staat als "pi-dag", de dag waarop het oneindige getal in de kijker staat. De meeste mensen kennen pi als het getal 3,14 , maar in werkelijkheid staat er een oneindig aantal cijfers na de komma, waarvan er intussen zo'n 13 triljoen gekend zijn. "En daarvan proberen mijn leerlingen er zo veel mogelijk vanbuiten te leren tegen 14 maart", vertelt juf Leen Rau van De Ark in Kessel-Lo aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Ik dacht dat het al geweldig zou zijn als de leerlingen tegen pi-dag 20 of 25 cijfers zouden kennen. Maar veel kinderen onthouden er een pak meer, tot 100 cijfers na de komma. Eén leerling kent zelfs 200 cijfers."

Geen trucjes

"Het is ongelooflijk wat die leerlingen doen. Maar trucjes om de cijfers van buiten te leren, gebruiken ze niet. Er zit ook geen logica in de cijfers van pi. Sommige kinderen maken reeksen van 2 of 4 cijfers en studeren iedere dag een reeks meer in. Ze doen het elk op hun eigen manier."

Meest gelezen