Videospeler inladen...

BEKIJK - Leren verplegen middenin een "echte" crisissituatie: stap binnen in de "immersive room" van Vives in Kortrijk

Hogeschool Vives in Kortrijk heeft een "immersive room" voorgesteld, waar studenten verpleegkunde ondergedompeld worden in realistische crisissituaties. Er zijn nog hogescholen verpleegkunde die zo'n kamer hebben en het bewijst dat opleidingen meer en meer proberen om hun studenten het "echte" vak te leren. Een incident in een discotheek, treinstation of fabriek: alles kan gecreëerd worden met bijpassend beeld en geluid, maar ook met rook of typische geur.

Wie verpleegkunde studeert, leert uiteraard welke medische handeling hij of zij in een bepaalde situatie moet stellen. Maar zeker voor studenten die later op spoedafdelingen gaan werken, of die meerijden met ambulances of mugdiensten, komen er nog veel extra elementen bij. 

Storend lawaai, rook van een brand (eventueel van gevaarlijke stoffen) of sterke wind, het zijn maar een paar dingen die het werk negatief kunnen beïnvloeden. In een klas kan je dat niet oefenen en daarom heeft Hogeschool Vives (en andere scholen doen dat ook) een ruimte die voorzien is van alle technische snufjes. En er kan meer en meer op dat gebied. 

Kurt Planckaert van Vives legt in deze video uit wat hun immersive room kan (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Fouten maken en leren samenwerken

In zo'n simulatie komen veel dingen samen. Vanuit de regiekamer wordt constant bijgestuurd. Dingen gaan plots fout of veranderen en de deelnemers binnen moeten zich uit de slag trekken. De studenten mogen fouten maken, want hun patiënten zijn gelukkig "maar" hoogtechnologische poppen, die ademen, polsslag hebben, kunnen praten, etc ... . 

Uit de fouten kunnen de studenten dan leren. Maar het gaat niet alleen over de puur medische handelingen. Het team leert ook omgaan met vervelende factoren (geluid, geurhinder, wind) én ze leren samenwerken, ook met andere hulpverleners, die ze vaak nog nooit eerder zagen. Allemaal met hetzelfde doel: patiënten beter helpen.

Niet alleen voor studenten verpleegkunde

De nieuwe immersive room van Vives is er niet alleen voor de eigen studenten. Er wordt ook samengewerkt met verplegers die al aan de slag zijn, uit AZ Groeninge, even verderop. Zij zitten mee in de teams die de simulaties doen. 

Bovendien is het ook de bedoeling dat studenten van de faculteit geneeskunde van de KULAK, ook in Kortrijk, samen met de studenten verpleegkunde simulaties gaan doen, om hen voor te bereiden op later, als ze misschien samen in een mug stappen om een patiënt te gaan helpen.

Meest gelezen