Radio 2

Leuvense ijskelder wordt gerestaureerd: "Uit de tijd dat er nog geen diepvriezers bestonden"

In Leuven zijn ze begonnen met de restauratie van de ijskelder aan de Brusselse Poort. Een ijskelder werd vroeger gebruikt als opslagplaats voor ijs toen er nog geen diepvriezers bestonden. Het is de bedoeling om de Leuvense ijskelder tijdens de zomermaanden open te stellen voor het publiek, en tijdens de winter kunnen vleermuizen er hun winterslaap houden. 

"Een ijskelder is een grote ondergrondse eivormige constructie uit de 19de eeuw", vertelt Wim Aertsen van Regionaal Landschap Dijleland. "In de tijd dat er nog geen diepvriezers waren, werden ijskelders gebruikt om ijs te bewaren. In de winters dat het hard vroor, werd er ijs uit de lokale vijvers gehaald en hier gestockeerd in de ijskelder. En omdat het een ondergrondse, goed geïsoleerde kelder is, konden ze dat ijs bijna een jaar bewaren.  Dit was een stedelijke kelder, dat ijs werd hier per kilo verkocht. In de zomer werd het gebruikt voor het koelen van limonade, het bewaren van vlees of het maken van ijsjes."

Winterverblijfplaats voor vleermuizen

"Wij hebben de ijskelder een viertal jaar geleden blootgelegd, de kelder lag toen bedekt onder een grote berg aarde", zegt Aertsen. "De kelder zelf was nog in redelijk goeie staat, maar de toegang naar de kelder was vervallen en die zijn we nu opnieuw aan het metselen. We gaan op termijn ook een trap bouwen zodat mensen kunnen afdalen in de kelder zelf. We gaan de kelder inrichten als winterverblijfplaats voor vleermuizen, een ideale plek om hun winterslaap te doen. Tijdens de zomer zitten er geen vleermuizen en dan kunnen we de ijskelder openstellen voor het publiek."

Meest gelezen