Experts blijven erbij: "Dit is niet het moment om te versoepelen"

De ministers van Volksgezondheid hebben beslist dat het vaccin van AstraZeneca ook zal worden toegediend aan mensen ouder dan 55. Het aantal bevestigde besmettingen stijgt op weekbasis nog, maar minder sterk dan de voorbije dagen. Het aantal ziekenhuisopnames blijft nog altijd wel sterk stijgen. Gemiddeld worden op weekbasis 152 patiënten per dag opgenomen, gisteren meldden de ziekenhuizen 176 opnames in één dag tijd. Volg het belangrijkste nieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Experts: "Dit is niet het moment om te versoepelen"

In de aanloop naar het Overlegcomité van komende vrijdag, na de week time-out, blijven de experts van de GEMS bij hun advies van vorige week. "Dat gaat niet veranderen, zeker niet gezien de fragiele situatie waarin we ons bevinden. Dit is niet het moment om te gaan versoepelen", zegt epidemioloog Pierre Van Damme in "Terzake".

"Laten we vooral nu goed plannen en eerder naar eind maart zien wat er kan en eventueel dan een volledig plan gaan uitwerken waarbij je stap voor stap iets kan gaan mogelijk maken, "aldus professor Van Damme. "Dat is tijd winnen op de infectie en de vaccinatie de kans geven om betere resultaten te geven."

Bekijk het antwoord van Pierre Van Damme in "Terzake": 

Videospeler inladen...

AstraZeneca zal ook worden gebruikt voor mensen ouder dan 55, maar leveringen blijven een probleem

De ministers van Volksgezondheid in ons land hebben beslist dat het vaccin van AstraZeneca voortaan ook bij mensen ouder dan 55 kan en zal worden toegediend. Ze volgen daarmee het vernieuwde advies van de Hoge Gezondheidsraad.

"We zullen het vaccin dus op die manier integreren in onze vaccinatiestrategie in Vlaanderen, Wallonië en Brussel",zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

De levering van AstraZeneca is wel weer opnieuw naar beneden bijgesteld. Voor de week van 15 maart zullen er 13.900 minder vaccins worden geleverd. In totaal zullen we die week maar 95.600 doses krijgen in plaats van de eerder voorziene 109.500. De eerstelijnszorg zal daarom verder voorrang krijgen voor de vaccinaties, met 76.700 vaccins van AstraZeneca, 18.900 AstraZeneca-vaccins zullen gaan naar 55-plussers. 

Lees meer in dit artikel:

Agentschap Zorg en Gezondheid: "65-plussers twee weken sneller ingeënt"

Door het AstraZeneca-vaccin in te zetten voor 65-plussers, kan deze doelgroep twee weken sneller dan voorzien uitgenodigd en gevaccineerd worden in de vaccinatiecentra. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. In Vlaanderen kunnen op die manier 18.900 65-plussers gevaccineerd worden de week van 15 maart, te beginnen met de oudsten. Net vandaag kondigde AstraZeneca aan dat het deze week 13.900 vaccins minder zal leveren voor Vlaanderen.

Op basis van gegevens uit recente studies heeft de Hoge Gezondheidsraad kunnen evalueren dat het AstraZeneca-vaccin zeer doeltreffend is om zware ziekte en overlijdens te voorkomen bij 65-plussers. "Met het Pfizer- en Moderna-vaccin erbij, betekent dat er nu drie veilige, goed werkende en evenwaardige vaccins zijn om deze meest kwetsbare doelgroep mee te vaccineren", klinkt het in een persbericht.

In totaal zullen de vaccinatiecentra deze week nog 95.600 mensen kunnen uitnodigen voor vaccinatie in de week van 15 maart. "Volgens de schattingen moeten in de week van 15 maart nog 76.600 zorgverleners gevaccineerd worden. Er zullen dus ook minstens 18.900 65-plussers kunnen worden uitgenodigd voor vaccinatie. Vaccins die niet kunnen worden toegediend aan zorgverleners, moeten ook zoveel als mogelijk naar 65-plussers gaan."

"De genoemde aantallen houden al rekening met een zeer late onaangekondigde melding van AstraZeneca dat ze deze week 13.900 vaccins minder leveren voor Vlaanderen", zegt het agentschap. "Door minder reserve aan te houden aan Pfizer-vaccins, wordt nog bijkomend versneld eind maart. Intussen blijven alle beschikbare Pfizer- vaccins ingezet worden in zorgvoorzieningen, onder meer om ook 65-plussers te vaccineren in de assistentiewoningen", luidt het nog.

Zorg en Gezondheid was al begonnen met het afbouwen van voorraden Pfizer voor de tweede dosis. Door dat nog verder te doen en enkel voorraad te houden voor vaccinaties 1 week vooruit, kunnen de vaccinatiecentra in de week van 29 maart meer vaccinaties met Pfizer toedienen, die anders gepland waren voor de week van 5 april.

Volkstoeloop aan Scheldebocht in Antwerpen: park tijdelijk afgespannen met linten

In het Droogdokkenpark aan de Scheldebocht in Antwerpen was het vanavond even heel druk, waardoor de politie moest ingrijpen. Naar schatting waren er op een bepaald moment zo'n 1.000 personen aanwezig. De politie heeft de plaats tijdelijk afgespannen met linten, waarop de meesten het park spontaan hebben verlaten. 

Lees meer in dit artikel:

Spanje rondt kaap van 70.000 coronadoden

Spanje heeft de kaap van 70.000 coronadoden gerond, na de maand met het hoogste aantal coviddoden sinds de eerste coronagolf, maar de toestand lijkt te verbeteren, vooral in de woonzorgcentra, waar de eerste vaccins zijn toegediend. De Spaanse minister van Gezondheid maakte bekend dat vandaag 446 nieuwe sterfgevallen werden geregistreerd, wat het officiële totaal sinds het begin van de pandemie op 70.247 doden brengt.

De maand februari, waarin 10.528 doden werden opgetekend, was de ergste maand sinds de piek van april 2020, toen 16.354 mensen aan corona stierven. De voorbije veertien dagen werden 159 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners geteld, tegen bijna 900 eind januari. Het aantal besmettingen en doden in de woonzorgcentra daalde opmerkelijk.

In Spanje hebben ruim 1,2 miljoen mensen al twee injecties met het vaccin tegen COVID-19 gekregen. De regering van Pedro Sanchez wil tegen het einde van de zomer 70 procent van de bevolking vaccineren.

De twee zussen van de Spaanse koning Felipe VI hebben zich in Abu Dhabi laten vaccineren in plaats van hun beurt af te wachten in Spanje. Ze hebben daarmee nieuwe schade toegebracht aan het imago van de Spaanse koninklijke familie. Het gedrag van infantes Elena (57) en Cristina (55) werd fel bekritiseerd in de media en door verscheidene ministers van de linkse regeringscoalitie. Zo benadrukte minister van Economie Nadia Calvino dat vooral publieke rolmodellen als de royals de "protocollen moeten naleven" in de pandemie.

Extra maatregelen om toestroom vaccinatiecentrum Heizel in goede banen te leiden

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) heeft aangegeven dat ze extra maatregelen neemt om de toestroom aan het vaccinatiecentrum Heizel in Paleis 1 van Brussesl expo te beheren. Vandaag stonden er volgens Het Laatste Nieuws mensen tot vier uur lang in de wachtrij. In de afgelopen dagen werden namelijk ook politieagenten en personeel uit zorgcentra uitgenodigd om zich zonder afspraak te laten vaccineren.

De oproep naar de politie en het personeel uit zorgcentra voor gehandicapten of sociale opvang heeft zijn effect niet gemist. Na dagen van lage opkomst kwamen de mensen nu wel talrijk opdagen voor een vaccinatie. Al gebeurde dat dus zonder afspraak. Net dat zorgde voor de files, want het aanmelden en registreren nam extra tijd in beslag. Woensdag konden er in het vaccinatiecentrum Heizel wel 2.000 personen worden ingeënt, de maximumcapaciteit voor die dag.

Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie geeft aan dat er vanaf de middag een extra loket werd geopend om de inschrijven van de personen zonder afspraak te verwerken. Dit zal ook donderdag en vrijdag zo zijn.

De GGC heeft ook een telefoonlijn (02 214 19 19) geopend, zodat de mensen zich op voorhand al kunnen registreren en zo niet meer zonder afspraak hoeven te verschijnen. Het gaat om een tijdelijke situatie, benadrukt Neven, want vanaf volgende week moet iedereen die komt, opnieuw geregistreerd zijn.

17 Vlaamse ski-organisaties annuleren groepsreizen in de paasvakantie

Zeventien Vlaamse ski-organisaties annuleren al hun georganiseerde groepsreizen voor de rest van het skiseizoen, dus ook in de paasvakantie. Dat laten ze weten in een persbericht. Ze doen dat omdat ze geen versoepelingen inzake niet-essentiële reizen verwachten en omdat de situatie in de skilanden volgens hen weinig perspectief biedt.

Lees meer in dit artikel:

Wanneer krijgen risicopatiënten hun vaccin? Of toch alleen selecteren op leeftijd? Nog veel twijfels en onenigheid

Er is nogal wat onduidelijkheid en zelfs onenigheid over de lijst met risicopatiënten. De discussie gaat over het al dan niet voorrang geven bij het vacineren aan wie jonger is dan 65, maar een ernstige onderliggende aandoening heeft. Tegen het einde van deze week zouden de huisartsen de software krijgen waarmee ze die risicopatiënten kunnen selecteren. Maar een aantal artsen en politici heeft zijn twijfels bij die werkwijze.

Lees meer in dit artikel:

Vlaanderen schakelt religieuze leiders in om mensen te overtuigen van coronaprik

Met een reeks filmpjes waarin leiders van verschillende levensbeschouwingen aan bod komen, wil Vlaams minister van van Samenleven Bart Somers (Open VLD) zoveel mogelijk mensen overtuigen zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Van moslims over anglicanen tot joden: allemaal krijgen ze een gepersonaliseerde boodschap.

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen