Videospeler inladen...

Ontploffing bij coronatestcentrum in noorden van Nederland: geen gewonden

In het noorden van Nederland is er bij een coronatestcentrum een explosief afgegaan. Er zijn geen gewonden gevallen, dat heeft de politie gemeld. Er is wel materiële schade, de omgeving werd volledig afgezet. De Nederlandse regering heeft intussen laten weten optimistisch te zijn over de vaccinatieplanning: "Tegen juli minstens één prik". Vandaag gaan er ook opnieuw een aantal versoepelingen in. 

Vanmorgen om 6.55 uur is er een metalen pijp ontploft aan een coronatestcentrum in Bovenkarspel (Noord-Holland), dat meldt de Nederlandse omroep NOS. Het explosief lag aan de buitenkant van het pand. De politie gaat ervan uit dat de teststraat het doelwit was, aldus NOS. Het testcentrum was nog niet open toen de ontploffing zich voordeed. Er zijn geen gewonden, er zijn wel vijf ruiten gesneuveld.

Bekijk beelden op de plaats van de explosie in de journaalreportage:

Videospeler inladen...

De gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) Hollands Noorden heeft alle testafspraken voor deze ochtend afgezegd, meldt RTL Nieuws. Het is ook niet duidelijk wanneer het centrum weer open kan, de politie is momenteel nog bezig met het onderzoek.

Het centrum in Bovenkarspel, zowat vijftig kilometer ten noorden van Amsterdam, heeft een maximale capaciteit van 800 testen per dag. Het is niet de eerste keer dat testlocaties worden aangevallen in Nederland. Bij rellen omwille van het instellen van de avondklok werd in januari een teststraat in Urk in brand gestoken. Ook in Breda en Hilversum werden vernielingen aangericht.

(Lees verder onder de foto)

Bovenkarspel

Regering optimistisch over vaccinatie: "Tegen juli minstens één prik"

De Nederlandse regering is intussen optimistisch over de vaccinatieplanning. "Als de nu verwachte leveringen doorgaan, kunnen alle Nederlanders die dat willen, tegen begin juli minstens één prik met een coronavaccin hebben gehad", dat heeft de Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge gezegd in een televisieprogramma.

Eerder dacht de regering dat het tot het begin van de herfst zou duren voordat iedereen, die dat wil, deels gevaccineerd zou zijn. Maar op basis van de ervaring van de afgelopen tijd is de minister optimistischer.

Van de 14 miljoen volwassen Nederlanders is zo'n 85 procent bereid zich te laten vaccineren, verwacht de overheid. Twee derde kan begin juli al helemaal gevaccineerd zijn, de rest zou dan één prik hebben gehad. Volgens De Jonge is het een "realistische inschatting dat we een behoorlijk normale zomer tegemoet gaan".

Versoepelingen: kapper mag weer aan de slag

Er gaan ook een reeks versoepelingen in bij de noorderburen. Vanaf vandaag mogen niet-essentiële winkeliers klanten ontvangen die zich minimaal vier uur van tevoren hebben aangemeld. Het gaat om maximaal twee klanten per verdieping. Een mondmasker is verplicht.

Contactberoepen, zoals kappers mochten gisteren opnieuw aan de slag, met uitzondering van de sekswerkers.

(Lees verder onder de foto)

School in Noordwijkerhout

De middelbare scholen zijn afgelopen maandag opnieuw voor alle leerlingen geopend. De leerlingen mogen een dag per week naar school en volgen de rest van de week thuisonderwijs. Er gelden wel maatregelen zoals 1,5 meter afstand en het dragen van een mondmasker, gespreide pauzes en lestijden en vaste looproutes.

Scholen mogen, als ze die maatregelen handhaven, ook op andere locaties lesgeven, zoals in sporthallen of kerken. Als een leraar of leerling positief is getest, moet iedereen die langer dan een kwartier binnen anderhalve meter is geweest in quarantaine.

De avondklok van 21 tot 4.30 uur geldt voorlopig tot de ochtend van 15 maart. Op maandag 8 maart geeft premier Mark Rutte een nieuwe persconferentie.

Kapper Rotterdam

Meest gelezen