Geen straf voor fietser die vijfjarig meisje ten val bracht in Hoge Venen

De fietser die op Kerstmis in de Hoge Venen een vijfjarig meisje deed vallen met een kniebeweging, krijgt opschorting van straf. Dat heeft de rechtbank van Verviers beslist. 

Op Kerstmis vorig jaar bracht een fietser een vijfjarig meisje, dat met haar ouders aan het wandelen was in de Hoge Venen, ten val met zijn knie.  Het kind viel, maar bleef ongedeerd. Haar vader filmde het voorval. Na verspreiding van de videobeelden op sociale media lanceerde de politie een getuigenoproep naar de fietser.

Bekijk hier de beelden van het incident. (Lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

De man verscheen begin vorige maand voor de correctionele rechtbank . Het openbaar ministerie beschuldigde de man van het opzettelijk ten val brengen van het kind, om zonder voet aan de grond te kunnen passeren.

De rechtbank oordeelde dat de fietser door gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg onopzettelijke slagen heeft toegediend, zonder de bedoeling iemand anders kwaad te doen.

Daarom kende de rechtbank de zestiger de opschorting van straf toe. Dat betekent dat de rechter oordeelt dat de feiten bewezen zijn, maar dat hij geen straf uitspreekt.

Symbolische schadevergoeding

De rechtbank hield in de strafbepaling rekening met de beperkte ernst van de feiten, de "socio-professionele inschakeling" van de fietser, de afwezigheid van een juridische voorgeschiedenis, de heisa op sociale media, de oproep tot getuigen door het parket en het feit dat de man van zijn vrijheid beroofd werd. 

De fietser moet de familie van het meisje wel 1 euro symbolische schadevergoeding betalen.

Meest gelezen