Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

President Macron geeft toe dat Franse leger Algerijnse militant vermoordde

De Franse president Emmanuel Macron heeft dinsdag "uit naam van Frankrijk" toegegeven dat het Franse leger tijdens de oorlog in Algerije in 1957 de Algerijnse nationalist Ali Boumendjel heeft "gefolterd en vermoord". De moord moest destijds lijken op zelfmoord.

Macron ontving dinsdag vier kleinkinderen van Boumendjel. De erkenning volgt op aanbevelingen van historicus Benjamin Stora, die een rapport maakte over de herinnering aan de kolonisering en de Algerijnse oorlog. In januari maakte het Elysée al bekend dat er na dat rapport geen excuses zouden komen voor de oorlog, maar dat er mogelijk wel symbolische acties zouden komen. Het gebaar van dinsdag zal niet het enige blijven, zo beloofde Macron. Hij benadrukte dat wandaden van de Algerijnse oorlog niet verborgen mogen blijven.

Tijdens de slag om Algiers werd Boumendjel opgepakt door het Franse leger, gefolterd en vervolgens vermoord op 23 maart 1957, erkent Frankrijk nu. In 2000 had een vroegere verantwoordelijke van de Franse inlichtingendienst in Algiers zelf al bekend dat hij destijds de opdracht gaf voor de moord.

De Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog werd tussen 1954 en 1962 uitgevochten tussen Frankrijk en het Algerijnse Front de Libération Nationale (FLN). De oorlog eindigde in het voordeel van de FLN, waarna Algerije door Frankrijk werd erkend als onafhankelijk land. Bij de oorlog kwamen zowat 350.000 mensen om het leven.

Meest gelezen