Radio 2

Tina is 100e zwerfvuilvrijwilliger in Leuven: "In plaats van me te ergeren aan het zwerfvuil, ruim ik het op"

Tina Peeters uit Kessel-Lo is vorige week aan de slag gegaan als honderdste zwerfvuilvrijwilliger in Leuven. Ze wil op die manier niet alleen de omgeving mooier maken, maar ze hoopt ook dat ze andere mensen bewust kan maken om hetzelfde te doen. Het aantal vrijwiligers dat zwerfvuil opruimt in Leuven is de voorbije jaren sterk gestegen. 

Tina ruimde vroeger al af en toe het zwerfvuil op dat ze tegenkwam. Ze merkt dat er nu tijdens de coronacrisis duidelijk meer zwerfvuil ligt. "In deze coronatijden komen de mensen meer buiten, dat is positief. Maar er zijn ook wat mindere kanten. Ik denk dat er overal meer zwerfvuil aanwezig is. Mondmaskers en zakdoeken slingeren rond. In plaats van me te ergeren heb ik besloten om in mijn vrije tijd die ik sowieso al wandelend, al lopend en al fietsend veel buiten doorbreng, wat zwerfvuil op te ruimen."

Sterke stijging

De laatste jaren is het aantal zwerfvuilvrijwilligers in Leuven sterk toegenomen. De coronacrisis heeft dat wellicht nog versneld. Begin 2018 telde Leuven 15 vrijwilligers. Nu zit de stad aan honderd. "Wekelijks komen er nog kandidaten bij", zegt schepen van Stadsreiniging Thomas Van Oppens (Groen). "Dat is het resultaat van een  sensibiliseringscampagne. Het is in coronatijden ook een fijn alternatief voor een gewone wandeling."

Materiaal

Zwerfvuilvrijwilligers krijgen van de stad Leuven het nodige materiaal  zoals een grijper, een fluohesje en transparante huisvuilzakken. De zakken mogen ze achterlaten op afgesproken plaatsen.  Medewerkers van de stad komen ze nadien ophalen. Samen met de medewerkers van de stad ruimen de vrijwilligers jaarlijks meer dan 400 ton zwerfvuil op  in Leuven.

Meest gelezen