BELGA

Voedselproducent Ter Beke lijdt voor het eerst in 20 jaar verlies

Coronajaar 2020 blijkt een zwart jaar te zijn voor voedselproducent Ter Beke in Lievegem. Voor het eerst in 20 jaar lijdt het bedrijf verlies, het ging 2,5 miljoen euro in het rood. Ter Beke is vooral bekend om zijn bereide maaltijden dat het onder de naam Come a Casa verkoopt in de supermarkt. Door de lockdown gingen mensen meer zelf koken, wat de omzet deed dalen. Maar corona zorgde ook voor meer kosten en de stijgende prijzen voor varkensvlees speelden Ter Beke ook parten.

Mensen hebben vorig jaar meer zelf gekookt en kochten minder bereide maaltijden. Dat is de meest voor de hand liggende reden voor het verlies dat Ter Beke liet optekenen in 2020. Ook een Brits dochterbedrijf werd hard getroffen door corona. KK Fine Foods verkoopt vooral maaltijden aan de Britse pubs en ook in de UK ging de horeca dicht. Die twee tegenslagen samen betekenden een omzetverlies van 7,7 miljoen euro volgens Ter Beke.

Maar corona betekende ook dat Ter Beke meer kosten had. Het bedrijf moest zijn fabrieken anders inrichten en had meer kosten aan schoonmaak. Een extra uitgave van 1,9 miljoen euro.

Dure varkens en de listeriabacterie

Ter Beke werd vorig jaar ook nog door ander onheil getroffen.  Een uitbraak van de varkenspest in China zorgde ervoor dat de prijzen voor varkensvlees de hoogte in gingen. China is een belangrijke exporteur van varkensvlees, maar de uitbraak van varkenspest zorgde ervoor dat er 200 miljoen varkens moesten worden vernietigd. 

En dan was er nog die uitbraak van de listeriabacterie in één van de fabrieken van Ter Beke. Eind 2019 werd een besmetting met de listeriabacterie vastgesteld in de Offerman-fabriek in Nederland. Niet alleen moest Ter Beke duizenden tonnen vleeswaren terugroepen bij supermarktketens als Jumbo, uiteindelijk moest het ook de Offerman-fabriek sluiten.  Ook dat kostte het bedrijf miljoenen. 

De trend was al dalend

Al die tegenslagen samen zorgden ervoor dat Ter Beke in 2020 2,5 miljoen euro verlies moest incasseren. Het eerste verliesjaar sinds 1999. Toen was het dioxine dat Ter Beke pijn deed. Maar het moet ook gezegd dat de cijfers al enkele jaren in een dalende lijn zitten. 2017 was nog een topjaar met een winst van 17 miljoen euro. In 2018 was die winst al afgekalfd tot 7 miljoen euro en in 2019 schoot er op het einde van het jaar maar 4,4 miljoen euro over. 

Meest gelezen