picture-alliance/dpa/M. Gambarini

Voetbalclub KVO tevreden over testproject met coronaspeurhonden

Bij de Oostendse voetbalclub KVO liep de voorbije maanden een testproject met honden die zijn opgeleid om corona te ruiken. Het project was een succes en de bedoeling is nu om de honden ook in te schakelen bij andere profvoetbalclubs. 

Het Bredense trainingscentrum K9 Detection traint al langer honden om corona op te sporen. Blijkbaar zijn er subtiele verschillen in de geur van het zweet van iemand die besmet is. De honden zijn de voorbije maanden ingezet bij voetbalclub KVO. En die zijn bijzonder tevreden met hoe alles gelopen is, woordvoerder Bram Keirsebilck: "Je moet weten dat onze spelers en medewerkers 2 keer per week op corona worden getest, om dan telkens zo'n staafje in je mond of keel te krijgen, dat is niet plezant. Opvallend ook: bij één speler hebben de honden het coronavirus sneller gedetecteerd dan de traditionele testen."

Zweetstalen nemen

KVO kreeg wel degelijk te maken met corona binnen de ploeg, maar dat was voor de honden werden ingezet. "Wie weet hadden we die uitbraak wel kunnen voorkomen als we toen al met de honden hadden gewerkt', zegt Keirsebilck. 

De honden van K9 werken aan de hand van zweetstalen. Die worden afgenomen door een doekje onder je oksel te steken. 

Meest gelezen