Radio 2

Volautomatische poorten voor Roeselaarse begraafplaats tegen overlast en vandalisme

Op de oude stedelijke begraafplaats in Roeselare werden automatische veiligheidspoorten en extra camera’s geplaatst. Roeselare zet hiermee in op een rustige omgeving voor bezoekers én omwonenden. Fietsers en wandelaars kunnen nog steeds gebruikmaken van de begraafplaats als doorsteek tussen de Westlaan en de Blekerijstraat, maar enkel tussen 7 uur ’s morgens en 8 uur ’s avonds. 

De oude stedelijke begraafplaats groeide de laatste jaren uit tot een ontmoetingsplaats, een plaats van bezinning en verkeersas voor zwakke weggebruikers, naast haar functie als burgerlijke en militair kerkhof. "Het gevolg van het feit dat onze kerkhoven zo’n tien jaar geleden werden opengesteld voor het publiek”, aldus begraafplaatsbeheerder Wim Vercruysse. “Maar de slinger sloeg de laatste tijd door naar de negatieve kant.” 

Op afstand bediend

“De locatie werd meer en meer gekenmerkt door overlast en vandalisme”, zegt (CD&V) schepen van Begraafplaatsen Marc Vanwalleghem. “De beslissing om de oude poorten te vervangen door nieuwe volautomatische exemplaren die op afstand kunnen bediend worden, heeft hier voor een groot stuk mee te maken, net als de extra camera’s die werden geplaatst.”

Onherroepelijk dicht om 8 uur ’s avonds

Vanaf 15 maart treden de volautomatische poorten in werking en wordt de oude stedelijke begraafplaats ’s avonds om 8 uur gesloten voor de nacht. “Vroeger gebeurde dat net voor zonsondergang, maar het publiek heeft geen probleem om op dat punt wat in te binden”, aldus Vanwalleghem. “Wie zich na sluitingstijd toch nog op de site bevindt, kan er nog steeds uit via een drukknop aan de binnenkant van de poort . Er wordt dus niemand opgesloten. Aan elke poort is er een camera, langs de hoofdas van de begraafplaats komen nog twee extra camera’s.” 

Alles samen kost deze ingreep zo’n 70.000 euro.

Meest gelezen