Radio 2

Meet je luchtkwaliteit binnen met een gele plastic kanarie: "Mensen zijn zelf een grote bron van luchtvervuiling"

Alexandra Lybaert uit Sint-Denijs-Westrem bij Gent heeft een gele plastic kanarie ontworpen die de luchtkwaliteit meet in een binnenruimte. Zo'n kanarie heeft een oog dat verkleurt naargelang het CO2-gehalte. Als het te erg wordt, dan begint de vogel te tsjilpen. Zo weet je dat je iets moet doen aan de ventilatie van de ruimte.

"Vaak wordt vergeten dat mensen zelf een grote bron zijn van luchtvervuiling. Wij ademen continu CO2 uit", zegt Lybaert. Mensen zijn veel meer thuis nu in deze coronaperiode en met het vele thuiswerk, maar: "Voor corona was dat ook wel al zo. In een ruimte vol CO2 voelen we daar neveneffecten van." Hoofdpijn krijgen of heel erg moe worden kan aan de luchtkwaliteit liggen. "Het CO2-gehalte in een ruimte toont ons hoe (on)gezond de binnenlucht is."

De kanarie is daar een hulpmiddel voor. De bedoeling is dat je zo'n kanarie in een ruimte zet om te testen hoe het met de luchtkwaliteit is gesteld. Het oog verkleurt en het geeft een tsjilpend signaal wanneer er iets gedaan moet worden aan de ventilatie.

Mensen zijn zelf een grote bron van luchtvervuiling.

Alexandra Lybaert

Lybaert legt in het ochtendprogramma van Radio 2 Oost-Vlaanderen uit dat de concentratie aan CO2 zo laag mogelijk moet blijven. Naargelang het CO2-gehalte verkleurt het oog van de kanarie. Bij lichtgeelgroen is het helemaal ok. Gewoon groen wil zeggen dat er mensen of een huisdier in de ruimte zijn.

"Als er meer mensen in die ruimte gaan zitten, of langer, en zonder een goede ventilatie, dan wordt het oog blauw. Dat gebeurt van zodra er een concentratie wordt gemeten van 800 deeltjes per miljoen en dan begint de kanarie om de zoveel minuten te tsilpen. Dat is het signaal dat je actie moet ondernemen." Eigenlijk mag je de kanarie dus niet horen, zegt Lybaert. Indien wel, dan moet je daar iets aan doen.

Testen tijdens een langere periode is heel belangrijk
Alexandra Lybaert

Een voorbeeld van een ruimte die misschien niet goed verlucht is, is de studio van Radio 2 in Gent: "Dat is een beetje een geluidsdichte bunker. Er zijn daar geen ramen, dus mogen er niet veel mensen samenkomen. Er is wel ventilatie, maar je kan toch best gedurende een week met de kanarie testen hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit."

Het testen tijdens een langere periode is belangrijk: "Niet het moment zelf, maar gedurende een tijdje. Dan pas weet je hoe de luchtkwaliteit evolueert in de tijd en in de ruimte."

(lees verder onder de foto)

Verrassende resultaten

Lybaert geeft een voorbeeld. "Er is een bejaard koppel dat altijd met de venster open slaapt. Die mensen waren ervan overtuigd dat het eigenlijk niet nodig was om de luchtkwaliteit te testen, dat ging wel allemaal oké zijn", vertelt Lybaert. Maar wat bleek? "De eerste nacht dat het vogeltje bij hen stond werden ze al wakker van zijn lawaai." 

"Ze sliepen wel met het raam open maar de rolluik was altijd volledig dicht. Wat ze nu doen is de rolluik 50 centimeter omhoog laten en ze zetten een bijkomende deur in de slaapkamer open om het te laten tochten." Maar dat bleek dan nog niet genoeg. "Ze zetten ook nog een deur open in een koele berging, en dat heeft een extra tochtdoorgang gecreëerd. Nu slapen ze in een goed geventileerde ruimte."

Zet altijd op twee plekken een raam en/of een deur open, zodat er tocht ontstaat
Alexandra Lybaert

Kapsalons

Ook kapsalons zijn getest, want dat zijn hoogrisico-omgevingen omdat daar vaak meerdere mensen samenzitten. "Die ruimtes gaan volledig in het rood. Zeker als mensen hun haar gekleurd moet worden, zitten ze daar langer en dat is niet goed."

Lybaert raadt aan om een extra jas aan te doen voor wie naar de kapper gaat: "En klaag niet als het wat frisser is bij de kapper. Zet een raam of een deur open en zorg dat er tocht is." Ze raadt ten sterkste aan om altijd op twee plekken iets open te zetten, en in tegenovergestelde kanten, zodat er een goede luchtdoorstroming is. "Dan kan je 16 tot 40 keer beter ventileren."

Lybaert zoekt nog mensen die zo'n kanarie bij hen thuis willen zetten. Ze wil al die ervaringen en verhalen bundelen in een boek. De kanarie komt samen met het gebruik van een app. Alle informatie over de kanarie en het gebruik ervan kan gevraagd worden via lilly@selectron.be

kasto80

Meest gelezen