Zwemmen in zee? Verschillende kustgemeenten geven samen het startschot op Hemelvaart 

Om grote drukte in coronatijden te vermijden, hebben de kustgemeenten voor een gezamenlijke startdatum gekozen. De helft van de kustgemeenten zet redders in vanaf donderdag 13 mei, de start van het Hemelvaartweekend. Het gaat om Koksijde, Oostende, De Haan, Blankenberge en Knokke-Heist. 

Blankenberge en Knokke-Heist zijn er elk jaar vroeg bij om redders in te zetten op het strand. Vaak is dat al van begin mei. Deze keer hebben de kustgemeenten voor een gezamenlijke startdatum gekozen: donderdag 13 mei. Dat is de start van het verlengde Hemelvaartweekend. Ook in Koksijde, Oostende en De Haan kan je vanaf die datum veilig zwemmen in zee. 

De keuze om samen te starten, komt er door de coronacrisis. "Op die manier kunnen we de mensen beter spreiden over het strand", vertelt An Beun van de Intercommunale Kustreddingsdienst (IKWV). "Stel dat het begin mei prachtig weer is en er zijn maar 2 kustgemeenten open... ."

Door een gezamenlijke startdatum vermijden we grote drukte op het strand

An Beun, IKWV

Doordat de lente elk jaar warmer wordt en er door corona enkel binnenlandse reizen toegelaten zijn, starten ook andere kustgemeenten vroeg met het inzetten van redders op het strand. Ook in Zeebrugge wil de Brugse schepen Franky Demon (CD&V) graag al vanaf Hemelvaart redders inzetten. Hij hoopt dat snel rond te krijgen. Demon wil ook de zone voor kitesurfers uitbreiden, in de richting van Blankenberge. Daarvoor is er toestemming nodig van de federale overheid.

De andere kustgemeenten (De Panne, Nieuwpoort, Middelkerke en Bredene) zetten pas halfweg juni redders in. Vaak is dat om praktische redenen.

Meest gelezen